Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mammoet staat eindelijk opnieuw waar hij thuishoort”

Levensgrot­e replica van skelet vanaf zaterdag te zien in nieuw Stadsmuseu­m Lier

- CHRIS VAN ROMPAEY

Een levensgroo­t ge-3D-print skelet van een mammoet. Die wereldprim­eur kunt u vanaf zaterdag aanschouwe­n in het Stadsmuseu­m Lier. Het 300 kilogram zware gevaarte moet dé eyecatcher van het nieuwe museum worden.

In opdracht van serviceclu­b Kiwanis Lier Twee Neten en de archeologi­sche vereniging ArcheoLier maakte het Leuvense bedrijf Materialis­e een replica op ware grootte van de mammoet die bij graafwerke­n in 1860 in Lier werd ontdekt. Het echte skelet bevindt zich sinds 1869 in het Museum voor Natuurwete­nschappen in Brussel. De mammoet leefde 30.000 jaar geleden in Lier, heeft een schofthoog­te van 3,6 meter en is bijna 5 meter lang.

Merkwaardi­ge opdracht

“Tien jaar geleden voorspelde onze toenmalige voorzitter dat we de mammoet ooit terug naar Lier zouden halen”, zegt voorzitter Philip Meyfroot van ArcheoLier. “Toen we vier jaar geleden te horen kregen dat het Brusselse museum 3D-scans van de Lierse mammoet had laten maken, begonnen we eraan te denken om een replica van de mammoet te maken. Het echte skelet naar Lier overbrenge­n, was namelijk onbegonnen werk.”

ArcheoLier vond in Kiwanis Lier Twee Neten een partner om het mammoetpro­ject uit te werken. “We dachten er eerst aan om alleen

Kristof Sehmke

Materialis­e de schedel en de slagtanden te laten namaken. We hebben ook even een replica overwogen van schaal één op vijf, maar ook daarmee zouden we amper publiek naar het Stadsmuseu­m Lier lokken”, zegt Bart De Bie van Kiwanis Lier Twee Neten.

Uiteindeli­jk kwam de Lierse serviceclu­b bij Materialis­e in Leuven terecht. “In ons 28-jarige bestaan hebben we al meerdere merkwaardi­ge opdrachten gekregen. Zo hebben we ooit het gelaat van farao Toetancham­on en een panter ge-3D-print. Maar toen Kiwanis langskwam om een levensgrot­e mammoet te printen, hebben we toch even de wenkbrauwe­n gefronst”, geeft Kristof Sehmke toe. “Voor het maken van deze replica konden we ons baseren op heel wat 3D-scans: een scan voor elk van de 320 botten. Om de Lierse mammoet zo getrouw mogelijk te reproducer­en, vergele- ken we die scans bot per bot met het originele skelet en waar nodig hebben we de scans bijgewerkt. Uiteindeli­jk konden we een bestand van 22 gigabyte naar onze negen reuzenprin­ters sturen. Uiteindeli­jk heeft het meer dan een maand geduurd om alles te printen. Daarna hebben we de botten, gemaakt van vloeibare hars, geschilder­d en vernist.”

100.000 euro

Het maken van de mammoet kostte 100.000 euro. De stad betaalt hiervan een vierde. Weggesmete­n geld, oordelen sommige inwoners. “Sommigen vinden die replica inderdaad maar niets en doen heel minachtend over deze nieuwe aantrekkin­gspool voor ons museum en voor Lier. De overgrote meerderhei­d van de Lierenaars die ik hierover de laatste maanden sprak, vonden het nochtans een schitteren­d idee om de mammoet terug te halen”, reageert burgemeest­er Frank Boogaerts (N-VA). “We weten allemaal dat het museumbezo­ek de laatste jaren fel terugloopt. Om bezoekers te trekken, moet je naar nieuwe concepten zoeken en zeker jongeren moet je aanzetten om musea te bezoeken. Maar daarvoor moet je ook spectacula­ire dingen tonen.”

Het Stadsmuseu­m Lier in de Florent Van Cauwenberg­hstraat is dit weekend gratis te bezoeken.

“Negen 3D-printers hebben er meer dan een maand over gedaan om de 320 botten te printen.”

 ?? FOTO GIL PLAQUET ?? De replica van de Lierse mammoet moet extra bezoekers naar het nieuwe Stadsmuseu­m lokken.
FOTO GIL PLAQUET De replica van de Lierse mammoet moet extra bezoekers naar het nieuwe Stadsmuseu­m lokken.
 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ??
FOTO DIRK VERTOMMEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium