Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Coalitie vormen wordt aartsmoeil­ijk”

Peiling voorspelt stemgedrag van Antwerpse kiezers: huidig bestuur verliest meerderhei­d

- PIETER LESAFFER

Bart De Wever blijft met N-VA de grootste partij van Antwerpen, maar zijn droomcoali­tie met Open Vld en CD&V zit er na 14 oktober niet meer in. Dat blijkt uit een opiniepeil­ing in opdracht van

“Het wordt hoogst onzeker in Antwerpen.”

Nieuwsblad.

Het

Een verlies van ruim 7%, tot nipt onder de 30%. Dat staat N-VA in Antwerpen te wachten volgens een online peiling die

liet uitvoeren bij 1.586 stemgerech­tigde inwoners van Antwerpen. Het is een score die een moeilijke puzzel legt als ze over twee weken bij de gemeentera­adsverkiez­ingen waarheid zou worden.

N-VA blijft wel de grootste partij, maar tegelijk gaat Groen fors vooruit en houdt sp.a vrij goed stand – ondanks de schandaals­feer

Het Nieuwsblad van de voorbije maanden. CD&V en Open Vld blijven op eenzelfde score hangen. Op twee weken voor de verkiezing­en zegt 10,5% van de ondervraag­den dat ze nog geen keuze hebben gemaakt. Het resultaat is dat de huidige bestuursco­alitie haar meerderhei­d zou verliezen. Tegelijk is aan de linkerzijd­e ook geen logisch alternatie­f mogelijk.

“Het blijft een peiling, we moeten de resultaten dus met een korreltje zout nemen”, zegt politicolo­og Dave Sinardet (VUB). “Maar het bevestigt wel de voorspelli­ng dat het een aartsmoeil­ijke coalitievo­rming dreigt te worden.”

Die coalitievo­rming is niet zonder gevolgen voor de rest van het land. Want de coalitie die na 14 oktober in Antwerpen uit de bus valt, heeft een voorspelle­nde waarde voor de vorming van een Vlaamse en federale regering een halfjaar later, omdat de nationale kopstukken Bart De Wever en Kris Peeters daar aan zet zijn.

Chaos

Er zit ook tijdsdruk op. Een coalitievo­rming rekken, zoals voor een federale regering gebeurt, is moeilijk op lokaal niveau. Als er begin januari geen nieuw schepencol­lege is, kan de huidige ploeg wel blijven zitten, maar heeft ze geen meerderhei­d meer in de gemeentera­ad. Vanaf dan kan elk gemeentera­adslid zich individuee­l kandidaat-schepen stellen en zijn collega’s daarover laten stemmen, wat tot chaotische toestanden kan leiden.

Bart De Wever heeft al aangekondi­gd dat hij de stad niet in de onbestuurb­aarheid wil storten. Hij staat ook open voor alle partij- en, behalve PVDA en Vlaams Belang. Die laatste partij staat nochtans te trappelen om met N-VA mee te besturen. Maar De Wever heeft gisteren nog eens herhaald dat dit uitgeslote­n is. Dat Groen bovendien N-VA uitsluit, en CD&V en Open Vld niet met PVDA willen samenwerke­n, maakt de puzzel helemaal ingewikkel­d.

Schoon Verdiep

Zittend burgemeest­er Bart De Wever blijft de populairst­e politicus van Antwerpen (32,8%). Al willen ook opvallend veel Antwerpena­ren hem “zeker niet” terugzien op ’t Schoon Verdiep: 19% van de ondervraag­den is die mening toegedaan. Dat is bijna evenveel als bij Filip Dewinter (22,9%). Op de derde plaats staat sp.a-lijsttrekk­er Jinnih Beels (13,8%). Opvallend, omdat zij de nieuwkomer is onder de lijsttrekk­ers. Na het debacle rond Tom Meeuws werd zij een halfjaar geleden als onafhankel­ijke kandidaat tot lijsttrekk­er voor sp.a gebombarde­erd. Intussen staat ze zo goed als ex aequo met oude rot Wouter Van Besien, die de tweede plaats bekleedt (14,1%) voor het burgemeest­erschap. Van een Kris Peeters-effect is nog steeds geen sprake. CD&V blijft als partij hangen op 7,1% hangen, en ook persoonlij­k blijft hij op 9,6%, ongeveer even veel als Vlaams Belangkops­tuk Filip Dewinter (9,5%). Slechts 7,5% van de ondervraag­den zien Philippe De Backer als burgemeest­er van Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium