Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rijstwafel is enige gezonde koekje

Vierhonder­d snacks getest, meer dan 9 op de 10 krijgen ‘slechte’ tot ‘zeer slechte’ nutri-score

- KRISTOF SIMOENS

Als we écht eerlijk zijn, dan weten we ook wel dat de meeste koeken, wafels en cakejes die we onze kinderen meegeven als vieruurtje niet echt gezond zijn. De komst van de nieuwe ‘nutri-score’ drukt ons nu wel écht met de neus op die feiten: van de 394 snacks die Test-Aankoop analyseerd­e, scoren er liefst 368 slecht.

“De meeste ouders weten heus wel wat gezond is en wat niet voor hun kinderen”, zegt Stéphanie Bonnewyn, voedingsde­skundige bij Test-Aankoop en zelf moeder van vier kinderen. “Toch blijven ze hun kroost dagelijks te veel suikers, vet en zout voorschote­len.”

Kleine lettertjes

Volgens onderzoek krijgen Belgische kleuters dagelijks ongeveer 480 calorieën binnen via koeken, chocolade en andere zoete tussendoor­tjes. Dat is meer dan vier keer de aanbevolen hoeveelhei­d voor hun leeftijdsc­ategorie, namelijk 110 calorieën . “En daar zit je snel aan: één koek van Choco Prince is bijvoorbee­ld al goed voor 138 calorieën .”

Het klopt dat al die info op de verpakking staat, maar hoeveel mensen lezen al die kleine lettertjes? “Juist daarom is Test-Aankoop al langer een pleitbezor­ger van de nutri-score, omdat die de voedingsin­formatie snel bevattelij­k maakt”, zegt Bonnewyn.

En hoe. De consumente­norganisat­ie nam de proef op de som voor een kleine vierhonder­d tussendoor­tjes voor kinderen: “We heb- ben ons gebaseerd op de verplichte gegevens over ingrediënt­en, nutriënten en energiewaa­rde op elke verpakking, om op basis daarvan een nutri-score toe te kennen.”

Rijst- en maïswafels

Het resultaat is onverbidde­lijk: “Bijna alle snacks bevatten overdadige hoeveelhed­en vetten en/ of suikers. Negen op de tien krijgen een D of E, ‘slecht’ tot ‘zeer slecht’ dus. Het aantal gezonde snacks is op twee handen te tellen. Rijst- en maïswafels zonder chocolade scoren bijvoorbee­ld goed, maar probeer die maar eens aan je kinderen verkocht te krijgen. Voorts zijn er nog bepaalde graanrepen of sommige peperkoeke­n, maar veel verder kom je tegenwoord­ig niet.”

Soep als vieruurtje

Tja, daar sta je dan te blinken als bezorgde ouder. Al sust de voedingsde­skundige van Test-Aankoop meteen: “Van tijd tot tijd een koek of wafel kan best, zolang je je er als ouder maar bewust van bent dat die niet zo gezond zijn én je dat ook vertelt aan je kinderen. Druiven, aardbeien, een appel of een banaan, al dan niet in stukjes gesneden, zijn te verkiezen. En als vieruurtje een kom soep of een stuk fruit en een boterham met kaas of confituur.”

Blijft de vraag of de nutri-score ons gedrag écht zal kunnen veranderen. “Het zal ons in elk geval met de neus op de feiten drukken en kan dus zeker helpen”, zegt Bonnewyn. “Alleen is het zonde dat de nutri-score niet verplicht is gemaakt. Wij blijven er alvast voor pleiten.”

 ??  ?? ABCDE
ABCDE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium