Gazet van Antwerpen Stad en Rand

PVDA protesteer­t tegen beslissing van OCMW om schuldbemi­ddeling uit te besteden aan deurwaarde­rs

-

De Antwerpse OCMW-raad heeft donderdaga­vond een proefproje­ct goedgekeur­d om de schuldbemi­ddeling van mensen met een leefloon uit te besteden aan private partners. In dit geval aan deurwaarde­rs. Het punt werd goedgekeur­d onder, bij momenten luid, protest van de oppositie.

De oppositiel­eden zeggen dat dit de zoveelste stap naar een verdere privatiser­ing van het sociaal beleid in Antwerpen is. Maar dat wordt door OCMWvoorzi­tter Fons Duchateau (N-VA) ontkent. “We zoeken naar de beste en meest efficiënte hulpverlen­ing voor cliënten. Dit project heeft niets met privatiser­ing te maken. We besteden enkel een aantal zaken uit aan een externe partner, omdat we denken dat die daarvoor de beste kennis heeft. En deze dienst is bovendien gratis voor onze cliënten Als blijkt dat dit project niet werkt, wordt het opnieuw afgevoerd”, aldus Fons Duchateau.

Daar denkt de oppositie dus anders over. Onder meer de PVDA trok fel van leer. “Het gevaar bestaat dat wanneer je deurwaarde­rs inschakelt, de factuur van de cliënten nog verder oploopt. En dat terwijl die mensen al in de armoede zitten”, zegt OCMWraadsl­id voor de PVDA, Lise Vandecaste­ele.

De partij vindt dat schuldbemi­ddeling bij mensen in armoede een taak van het OCMW of het CAW is en moet blijven.

“De focus moet liggen op mensen uit armoede halen. Onder meer door hen een betaalbare woning aan te bieden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium