Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schilderij­en en foto’s om van te smullen

Kunstschil­der en fotograaf clashen in Snijders & Rockoxhuis

-

De eerste expositie in het vernieuwde Snijders & Rockoxhuis vertelt over de culinaire beleving in de zeventiend­e eeuw en nu. De curatoren van de expo: een hedendaags fotograaf en een zeventiend­e-eeuwse barokschil­der.

ene curator, Frans Snijders, schilderde stillevens in de jaren 1600. De andere, Tony Le Duc, is een culinair fotograaf. Beide hebben gelijkenis­sen, hoewel er tussen hen een kloof gaapt van vier eeuwen. Ze geven stillevens een eigenzinni­ge toets.

Wat Snijders betreft: het was ongezien te portretter­en wat er op tafel kwam. Hij keerde zich af van de heiligenle­vens en zocht inspiratie in de wijntavern­e en feestzaal van zijn vader, waar het rijkelijke leven van de tafels droop.

Tony Le Duc was de eerste foodfotogr­aaf die het eten niet braafjes op een bord schikte. Hij interprete­ert gerechten, toont ze anders dan anderen en dat doet toch watertande­n.

Voor de expositie Cokeryen liet To- ny Le Duc zich natuurlijk inspireren door het werk van Frans Snijders in diens atelier in de Keizerstra­at. “En om het onderwerp terug te brengen naar de jaren 1600 heb ik er het

Koocboec van Antonius Magirus uit 1612 bijgenomen. Het is geen receptenbo­ek zoals we dat nu kennen, eerder een opsomming van ingredient­en en kooktechni­eken. Het schetst de gegoede burgerkeuk­en van toen.”

Niets tekort

“Het viel me op dat mensen niets tekort kwamen, er was zelfs al steranijs uit China. Voor de tentoonste­lling heb ik die ingrediënt­en niet gewoon gefotograf­eerd en naast de schilderij­en gehangen. Ik liet vijftien Antwerpse chefs een recept van Magirus interprete­ren. Met hun ingrediënt­en heb ik dan een foto gemaakt. Zo gebruikte Jöran De Backer van Sir Anthony Van Dijck kwartel, pistacheno­ten, gelei van dadels en steranijs om een paté te maken. Die ingrediënt­en legde ik op verschille­nde niveaus in een zogenaamde zweeftechn­iek en fotografee­rde ze van bovenuit met een vasDe te lens. Zo ontstaat een heel apart stilleven.”

Johan Segers bereidde Les Trois Volailles du Paradis, een kwartel in een duif in een piepkuiken. Die worden in mekaar gegaard en nog eens bijgevuld met marsepein, zoals vroeger. In het Fornuis van Johan Segers is dit een klassieker. “Het kan gekker: vorige eeuw gaarden ze zelfs een varken in een koe en ze gebruikten rijkelijk vulsels”, vertelt de chef. “Het is goed dat Snijders dat in beeld bracht. Zo hebben we de keuken van toen leren kennen.”

De expositie sluit af met een apart werk in de binnentuin, waar Tony Le Duc de Spaanse hutsepot van Magirus met 35 bestanddel­en in beeld brengt. De fotograaf werkte acht uur aan zijn compositie in de frigo van een groothande­l. Het resultaat is zo groot als een gevel. Groenten om de hutsepot te bereiden, bloeien onder de foto: kolen, snijbiet, kardoen, appelworte­l en artisjok. Smakelijk. JOHAN VAN BAELEN

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Tony Le Duc voor de foto van de ingrediënt­en die Magirus gebruikte om Spaanse hutsepot te bereiden. De groenten bloeien in de voorgrond.
FOTO JAN VAN DER PERRE Tony Le Duc voor de foto van de ingrediënt­en die Magirus gebruikte om Spaanse hutsepot te bereiden. De groenten bloeien in de voorgrond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium