Gazet van Antwerpen Stad en Rand

The school of life

- Britt Peeters

Aan de overvolle fietsensta­llingen en het doordeweek­se nachtlawaa­i dat plots terug te horen is, blijkt dat het Antwerps academieja­ar officieel terug van start gegaan is. Na de formalitei­ten in de Stadsschou­wburg konden gisteren duizenden studenten tijdens StuDay het glas (lees: glazen) heffen op een nieuw schooljaar vol nieuwe vriendscha­ppen, nieuwe vaardighed­en en nieuwe katers. De 30-, 40- en 50-plussers in mijn omgeving vinden het belachelij­k wanneer ik vol nostalgie vertel over mijn studentenj­aren, aangezien die nog redelijk vers zijn. De uitspraak ‘in mijnen tijd’ probeer ik daarom zo weinig mogelijk te gebruiken, want dan zie ik de ogen van mijn gesprekspa­rtners soms rollen tot ver achter hun oogkassen. En toch: het is al van 2012 geleden dat ik voor het eerst mijn studentenk­aart liet zien aan de inkom van StuDay. Zes jaar al, dat is even lang als een middelbare­schoolcarr­ière.

De eerste twee à drie studentenj­aren ging ik al fluitend door het leven en klonk het idee van ‘gaan werken’ als een doemscenar­io dat ik zolang mogelijk wilde uitstellen. Maar de drang om op eigen benen te staan en iets te verwezenli­jken, stak toch de kop op. En vandaag zou ik voor geen geld van de wereld terug op de schoolbank­en willen zitten. Of toch niet op de hogeschool- en/of universite­itsbanken...

Want een vluchtige scrollsess­ie door Google leert dat er duizend-en-een avondoplei­dingen zijn die je kan volgen. Als hobby, als bijscholin­g of gewoon, zomaar. De mogelijkhe­den zijn eindeloos: van een cursus Berbers tot een opleiding edelsteenz­etter, naar leren bodypainte­n of patroontek­enen. Ik zou zelfs vrachtwage­nchauffeur kunnen worden.

Leren naaien, bijvoorbee­ld, zodat ik mijn eigen kleren kan maken, dat is een opleiding waar ik mijzelf voor zou durven inschrijve­n. Maar een beetje zelfkennis leert mij dat ik met moeite recht kan knippen, en een naaimachin­e in bedwang houden zou wel eens pijnlijk kunnen aflopen voor mijn vingers.

Eigenlijk geloof ik vooral in leren door te leven, the school of

life, zoals dat dan heet. ‘We zien wel’, zeg ik dan. Een levenswijs­heid die ik oppikte toen ik nog op de schoolbank­en zat en met plezier nog steeds gebruik.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium