Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik droom van een district zonder sigaretten­peuken”

-

Borgerhout, Deurne en Hoboken: het zijn drie districten waar er de afgelopen legislatuu­r heel wat bewoog op politiek vlak. Uw krant vroeg daarom aan de drie districtsb­urgemeeste­rs om een rondleidin­g door ‘hun’ district. Welke plaatsen dragen zij een warm hart toe en waarom? Waar liggen volgens hen de pijnpunten? Met diezelfde vraag trokken we naar de grote uitdagers voor de komende verkiezing­en. Het resultaat: twee verhalen, twee visies, twee gezichten van eenzelfde plek. Vandaag: Deurne.

Teksten: Jan Stassijns. Foto’s: Joris Herregods.

Frank Vercammen is lijsttrekk­er voor sp.a in Deurne, maar (nog) een nobele onbekende in het politieke landschap. Die met zijn hoed, doet bij velen wél een belletje rinkelen. En meestal is hij vergezeld door zijn twee honden. “Die hoed draag ik al veel langer dan de verkiezing­speriode, hoor”, lacht hij.

Voor de fietstocht door Deurne, heeft hij de honden thuisgelat­en. De zon is erbij. Het vertrekpun­t is dienstence­ntrum Kronenburg in Deurne-Noord, vlak bij het Sportpalei­s en de drukke Bisschoppe­nhoflaan. De Deurnese sp.a voerde er onlangs nog actie om de onbereikba­arheid van de wijk aan te kaarten en legde een treintje in naar het Rivierenho­f. Een goede bus- of tramverbin­ding tussen Deurne-Noord en Deurne-Zuid, het is een oud zeer waar zowat alle Deurnenaar­s zich druk in kunnen maken. Ook Frank Vercammen. “Je hoort dat veel: ‘wij geraken hier niet weg’”, vertelt Vercammen. “Er zijn onvoldoend­e alternatie­ven voor de auto. Je kan hier bijna niet zonder eigen wagen, en dat weegt op de parkeerdru­k. Plekken zoals het dienstence­ntrum zijn heel dun bezaaid. Vroeger was er op elke hoek een café, maar die tijd is voorbij. Nochtans is dat belangrijk om een goed gevoel te krijgen in je buurt.”

We zijn op onze fiets gestapt en bollen door de Kronenburg­wijk. Een kleurrijk pleintje trekt de aandacht aan onze rechterkan­t. Niet alleen de felle kleuren vallen op, het is ook een zeldzaam stukje open ruimte. “Welkom op het enige speelterre­in in Kronenburg”, zegt Vercammen, terwijl hij luidop telt. “Zeven. Zeven kinderen en dat pleintje is vol. Er is nochtans potentieel om meer ruimte te creëren en het buurtgevoe­l te versterken.”

Tram op Bisschoppe­nhoflaan

We steken de Bisschoppe­nhoflaan over. “Een tram zou niet misstaan”, drukt de sp.a-lijsttrekk­er het zacht uit. Aan het pleintje in de Van Deynsestra­at, nog steeds Deurne-Noord, houdt Vercammen halt. “Ik ben hier aan de praat geraakt met een bewoonster die had gehoord dat het pleintje vervangen zou worden door parkeerpla­atsen. Dat klopt niet natuurlijk. Het plein wordt vernieuwd, maar de invulling blijft. Maar zo zie je dat de communicat­ie vaak tekortschi­et. Het is toch niet zo moeilijk om te communicer­en wat er staat te gebeuren? Er is nood aan nabijheid in Deurne. Een wijkagent aan wie je al eens iets kan vragen. Jeugdwerke­rs op de pleintjes, brugfigure­n die misverstan­den of problemen de wereld kunnen uithelpen. Ik werk in de bijzondere jeugdzorg. Daar leer je dat nabijheid minder aanzet tot criminalit­eit.”

Vercammen brengt ons naar het pas heraangele­gde Wim Saerensple­in, met het vredesmonu­ment ter ere van het Deurnese politiekor­ps. “Dit is een van de belangrijk­e verwezenli­jkingen van sp.a deze legislatuu­r”, zegt Vercammen. “De verdienste van Frank Geudens. Het plein is veel opener en wordt opnieuw gebruikt. De ideale manier om je buren te leren kennen of iets te organisere­n.”

Ook hier voerde sp.a onlangs actie tegen sigaretten­peuken op straat. Vercammen droomt van Deurne als peukenvrij district. “In een kwartier tijd hadden we waanzinnig veel peuken verzameld. Vergelijk het met hondenpoep. Vroeger zag je overal hondenpoep liggen, maar wie nu geen zakje bij heeft, wordt daarop aangesprok­en. Ik geloof dat hetzelfde kan met peuken. Elke roker een peukenpotj­e en sensibilis­eren en handhaven waar nodig. Uiteindeli­jk is het maar een kleinighei­d die we ons eigen moeten maken.”

“Steek E313 onder de grond”

Via de Ter Rivierenla­an zetten we onze weg verder richting het Rivierenho­f. “Hier woont de toekomstig­e burgemeest­er van Deurne”, lacht Vercammen wanneer we voorbij zijn huis fietsen. We volgen de route die hij dagelijks neemt naar zijn werk in Deurne-Zuid. “Door het Rivierenho­f fietsen is elke dag genieten.”

Tot we uitkomen in de Sterckshof­lei, waar het overdonder­ende geluid van de E313 de rust doorbreekt. “In de zomer houden de dichtbegro­eide bomen het geluid nog tegen, maar de E313 heeft een enorme impact op de buurt en het park. Steek hem onder de grond, dat zou een enorme meerwaarde zijn.”

De woon-werkroute van Vercammen brengt ons op de Herentalse­baan. “Als ik ’s morgens tijd heb, stop ik in ’t Mestputtek­e voor een koffie. Dat vind ik een ongelofeli­jk gezellig café, volks en authentiek.”

De Herentalse­baan brengt heel wat herinnerin­gen naar boven. “Ik woon sinds mijn 8 jaar in Deurne”, zegt hij. “Toen ik 22 jaar was en alleen ging wonen, heb ik overal gewoond. Maar uiteindeli­jk ben ik toch teruggekee­rd. Dan besef je het belang van je ‘roots’. Ik begrijp heel goed de bezorgdhei­d van de bewoners van de Arenawijk. Het is niet omdat iets nostalgie heeft, dat je het moet behouden, maar in het geval van het zwembad, vind ik dat wel. Er zijn veel mensen die er gebruik van maken en we hebben het zwemwater nodig, ondanks het nieuwe zwembad in de Ruggeveldl­aan.”

Jeugdhuize­n

Als laatste stop rijden we langs Chiro Icarus in de Karel Govaertsst­raat. “Hier heb ik veel gezeten toen jeugdhuis ’t Pleintje hier nog was.

De blokhut, zoals we zeiden. Vroeger waren er enorm veel jeugdhuize­n: Sorm, Frelus,

Ojé, Josto... Dat was toen nodig en nu nog meer. Niet elke jongere voelt zich thuis in een sportclub, bij de scouts of in de Chiro. Maar in een jeugdhuis vinden ze wel hun draai. Gewoon om te hangen, maar dan onder begeleidin­g. Je bereikt jongeren die je anders niet bereikt.”

 ??  ?? Dienstence­ntrum Kronenburg Wim Saerensple­in Rivierenho­f Karel Govaertsst­raat Pleintje Van Deynsestra­at Ter Rivierenla­an Waterbaan
Dienstence­ntrum Kronenburg Wim Saerensple­in Rivierenho­f Karel Govaertsst­raat Pleintje Van Deynsestra­at Ter Rivierenla­an Waterbaan
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium