Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Wonderslof­fen van Sjakie

- WIM VOS

Het schoon Vlaams heeft er een dozijn uitdrukkin­gen voor.

Dat Remco Evenepoel beter de voetjes op de grond houdt. Want dat een wereldtopp­er bij de juniores nog niet per definitie een topper bij de profs is. Voorbeelde­n te over. Evenepoel hoeft maar naar de bondscoach te kijken. De Weert maakte ook brokken bij de juniores – véél minder dan Evenepoel vandaag, maar wel brokken. Als prof won De Weert niet één wedstrijd.

Of dat één zwaluw de lente nog niet maakt. Dat is voor Evenepoel al minder waar. Alleen al deze week zit hij aan twee zwaluwen. En met die Europese titels erbij, mag je stilaan spreken van een heel nest aan vogels. Hooguit kan je stellen dat een profzege nog wat anders is. Want dat hij het straks niet alleen tegen leeftijdsg­enoten moet opnemen, maar ook tegen renners die zijn vader zouden kunnen zijn – in leeftijd, spiermassa én maturiteit. Een wezenlijk verschil.

Of dat je het vel van de beer niet moet verkopen voor het beest geschoten is. Als die beer een glorieuze profcarriè­re laat staan een Tourzege is, is dat uiteraard waar. Daar zullen we ten vroegste over kunnen oordelen als we kijk krijgen op de progressie­marge die Evenepoel nog heeft. Kan hij zijn huidige wattages nog opdrijven? Ook die grote versnellin­gen vlot rond krijgen? Het zijn noodzakeli­jke voorwaarde­n om straks als prof stappen te blijven zetten.

Maar of dat alles onze mening vandaag moet bepalen? Het zit in onze Vlaamse volksaard ingebakken. Vooral niet té enthousias­t willen zijn over jong talent. Niemand te snel ophemelen. Eeuwig voorbehoud. Ook deze column wil er zich wel eens aan bezondigen. Niet vandaag. Of Evenepoel de nieuwe Merckx wordt? Weten wij veel. Maar is hij op de leeftijd van 18 jaar het grootste wielertale­nt dat België sinds Merckx gekend heeft? Absoluut. Daar kan je tientallen ‘maren’ bijplaatse­n, maar daar moet je vooral héél enthousias­t over zijn. Remco Evenepoel is alles waar elke jonge sporter van droomt. Een vleesgewor­den stripverha­al. De Wonderslof­fen van Sjakie, maar dan in het echte leven, en niet in het voetbal wel in de koers. Wonderlijk goed. Iemand die wint hoe en waar hij wil. Geen land ter wereld die ons er vandaag niet om benijdt. Een feest voor het Belgische wielrennen. En als het over enkele jaren toch wat zou tegenvalle­n? Dan huldigen wij met veel plezier de woorden van de Vlaamse volkszange­r Jan De Wilde: En mislukt het feest

Dan is nog niemand overboord De vooravond is ongehoord Beloftevol geweest.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium