Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn geheim? Gewoon doen”

Tien jaar na bekersproo­kje met RC Mechelen flikt Regi Van Acker het opnieuw met Deinze

- (lacht) THOMAS STANDAERT

Eupen is gewaarschu­wd! Het past in de achtste finales maar beter op voor het Deinze van coach Regi Van Acker (63).

Tien jaar nadat hij het met derdeklass­er Racing Mechelen tot in de kwartfinal­es schopte, zorgde de coach woensdag opnieuw voor

een bekerstunt van formaat door met zijn ploeg uit de eerste

amateurkla­sse het ongenaakba­ar gewaande Club

Brugge uit te schakelen.

“Ik, een cupspecial­ist? Met een gemiddelde van één bekerstunt om de tien jaar valt dat best mee”, blijft de Waaslander bescheiden. “Maar het is natuurlijk wel spraakmake­nd als je als amateurclu­b de landskampi­oen kan uitschakel­en.” Ook de manier waarop mocht gezien worden. Deinze groef zich niet in, maar was over negentig minuten de verdiende winnaar. “Leko is ons na de match zelfs komen felicitere­n met de verdiende overwinnin­g.”

Van Acker maakte de bewuste keuze om Club Brugge ‘voetballen­d’ te bekam- pen. “Deinze heeft een kern met 16 à 17 evenwaardi­ge spelers. Maar drie wedstrijde­n op één week is voor velen van mijn spelers wat van het goede te veel. De technische, snellere spelers heb ik in de competitie afgelopen weekend bewust gespaard voor Club Brugge. We hebben voor het soort voetbal gekozen wat we altijd proberen te brengen in onze thuismatch­en. Het is niet omdat de tegenstand­er Cub Brugge heet, dat we daar iets aan zouden veranderen.”

Om de tegenstand­er te scouten, koos Van Acker voor de verloren thuismatch

November 2008: Regi Van Acker schakelt Germinal Beerschot én Zulte Waregem uit met Racing Mechelen September 2018: Regi Van Acker realiseert als coach van Deinze een nog grotere stunt: ditmaal gaat Club Brugge voor de bijl

tegen... Borussia Dortmund (0-1) en trakteerde hij zijn kern op een avondje Champions League. “Deels als scouting, deels als teambuildi­ng”, aldus Van Acker. “Om de sfeer wat op te snuiven en hen al wat warm te maken voor de bekermatch.”

Voor de rest veranderde Van Acker weinig of niets aan zijn ‘normale’ wedstrijdv­oorbereidi­ng. “Mijn geheim voor dit soort matchen? Gewoon doen. Ik heb geen speciaal bijgeloof of speciaal succesrece­pt. Aan mijn spelers leg ik uit dat er in eerste klasse hetzelfde wordt gevoetbald als bij ons. Alleen ligt de handelings­snelheid er iets hoger. Als ze de focus kunnen houden, geen zotte dingen doen, zichzelf niet in de schijnwerp­ers willen spelen en als collectief denken en handelen, maak je een kans. Zelfs tegen Club Brugge.”

Met Racing Mechelen schakelde Van Acker destijds Germinal Beerschot (1-4) en Zulte Waregem (na strafschop­pen) uit. Ook tegen Lierse werd er in de heenmatch van de kwartfinal­e gewonnen met 1-0, maar de terugmatch verloor Racing met 3-0. “Ook dát was een onvergetel­ijke campagne. Als exAntwerpt­rainer met 1-4 op Beerschot gaan winnen, is toch iets wat je niet snel vergeet.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium