Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Al die investeerd­ers in 1B denken dat ze wel zullen winnen met hun geld...”

KV Mechelen én Beerschot Wilrijk schakelen eersteklas­ser uit in de beker, maar in de competitie staan beide topfavorie­ten slechts in de buik van het klassement ‘Proximus League-kenners’ Dave Peters en Karel Fraeye leggen de valkuilen van onze ‘tweede afde

-

Roeselare en Tubeke trappen vanavond de achtste speeldag in 1B op gang. De Proximus League is een competitie die letterlijk op zijn kop staat. KV Mechelen, Beerschot Wilrijk en OH Leuven werden vooraf getipt als dé topfavorie­ten, maar halfweg de eerste ronde staat het trio respectiev­elijk vierde, zesde en... laatste. 1B-kenners Dave Peters en Karel Fraeye gaan op zoek naar verklaring­en.

Kwaliteit “Kampioen worden in 1B is moeilijker dan in 1A”

De bekende lijstjes met titelfavor­ieten. Dave Peters, voetbalcom­mentator en al ruim dertig jaar een openlijke aanbidder van de Belgische ‘tweede klasse’, gooit ze het liefst van al zo snel mogelijk in de prullenman­d. “Pure onzin”, vindt Peters. “Veel mensen kennen de reeks niet en roepen maar wat. Op basis van oude glorie en het stamnummer schuiven ze de grote namen naar voren. De waarheid is dat er in deze reeks misschien wel vijf of zes titelkandi­daten zijn. Ik wil de mensen die de reeks kennen uitdagen: leg van alle ploegen de basisploeg tegenover elkaar. Het is dan niet zo eenvoudig om op iedere positie de beste speler te kiezen. Het niveau ligt heel dicht bij elkaar.”

Peters zag de voorbije jaren de kwaliteit van de tweede afdeling de hoogte ingaan en wordt daarin bijgetrede­n door Karel Fraeye. De ex-coach van het Engelse Charlton Athletic en van Lommel mist bijna geen wedstrijd van de Proximus League. “Op Tubeke na is er in 1B geen enkele ploeg waarvan je op voorhand kan zeggen dat ze uit 1A zou degraderen”, is Fraeye formeel. “Een aantal ploegen uit de Proximus League heeft zelfs méér kwaliteite­n dan de ploegen in de rechterkol­om van de Jupiler Pro League.”

Fraeye ziet ook maar twee types van wedstrijde­n: toppers, of opboksen tegen een goede organisati­e. Voor ploegen die net gedegradee­rd zijn, is het niet evident om zich aan te pas- sen. De geschieden­is lijkt Fraeye daarin gelijk te geven. Na OHL en Westerlo kent nu ook KV Mechelen een moeilijk begin. “Kampioen worden in 1B is voor de favorieten moeilijker dan in 1A, al denk ik dat KV Mechelen op het einde toch aan het langste eind zal trekken.”

Geld “Ratrace wordt uitgevlakt”

De strijd om de titel in 1B heeft veel weg van een ratrace. Op Westerlo en Lommel na hebben alle clubs een mecenas met een dikke portefeuil­le. KV Mechelen doet het met investeerd­ers uit eigen land, de andere teams kunnen rekenen op centen uit het buitenland. “Al die investeerd­ers denken dat ze met hun geld wel zullen winnen, maar de realiteit is dat ze elkaar op

 ?? FOTO MARC GYSENS ?? Dave Peters.
FOTO MARC GYSENS Dave Peters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium