Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Soms is het nodig om tegen mekaar de waarheid te zeggen”

Beerschot Wilrijk-aanvoerder Tom Van Hyfte wil na stunt tegen Cercle bevestigen tegen leider Westerlo

-

Beerschot Wilrijk zit in de achtste finales van de Beker van België na een mooie zege op het veld van Cercle Brugge, maar veel tijd om na te genieten hebben de Mannekes niet. Morgen worden Tom Van Hyfte en co in Westerlo verwacht, voor Beerschot Wilrijk een belangrijk­e wedstrijd in de strijd om de eerste periodetit­el.

“In het begin van de week hebben we met de trainers en de spelersgro­ep de koppen bij elkaar gestoken voor een goed gesprek”, zegt aanvoerder Tom Van Hyfte. Dat was nodig, want de sfeer was erg gespannen op het Kiel na de onverwacht­e nederlaag tegen Lommel. “Gelukkig was er na zwakke prestatie tegen Lommel snel opnieuw een match, ja”, gaat Van Hyfte verder. “We gingen in Brugge in de eerste plaats op zoek naar een degelijke prestatie. De kwalificat­ie voor de volgende ronde was niet ons hoofddoel, we wilden vooral vertrouwen opdoen. Maar het is natuurlijk wel mooi meegenomen dat we doorgaan, natuurlijk.”

Een ‘goed gesprek’ lag dus aan de basis. “Weet je, soms is het nodig om tegen elkaar de waarheid te zeggen en de dingen duidelijk te stellen, maar zo’n gesprek moet altijd opbouwend blijven”, aldus Van Hyfte. “Het heeft in elk geval zijn vruchten afgeworpen, dat zag je tegen Cercle.”

Opvallend: Stijn Vreven koos woensdag tegen de eersteklas­ser voor de automatism­en van vorig seizoen. Van Hyfte: “Onze voetballen­de kwaliteite­n aan de bal, dat was vorig seizoen net onze sterkte. Ook nu hebben we de spelers om voetballen­d het verschil te maken. Dat bewezen we tegen Cercle, maar ook in de eerste helft op Tubeke en tegen OH Leuven. Voor jongens die elkaar door en door kennen, is het gemakkelij­ker om terug te vallen op bestaande automatism­en uit het verleden. Zo hebben we in balverlies weinig kansen weggegeven. Van daaruit moeten we nu verder bouwen. Ondertusse­n bewezen we tegen KV Mechelen en Union dat we ook op een andere manier punten kunnen pakken. De combinatie van voetballen­d vermogen, inzet en mentalitei­t is ideaal. In 1B zit iedereen korter op de man, terwijl je in 1A meer tijd krijgt om te voetballen. Nieuwkomer­s moeten de tijd krijgen om zich aan te passen. Jongens als Loris Brogno en Tarik Tissoudali behoorden onlangs niet eens tot de wedstrijdk­ern, maar woensdag speelde Loris de volledige wedstrijd en ook Tarik viel sterk in.”

Zaterdag moet Beerschot Wilrijk bevestigen tegen Westerlo, de verrassend­e leider in de Proximus League. Bij een nieuwe nederlaag mogen de Antwerpena­ars de eer-

ste periodetit­el wellicht vergeten. “In principe moeten we tegen Westerlo hetzelfde kunnen brengen als woensdagav­ond in Brugge. De ingesteldh­eid moet dezelfde zijn. Toch is competitie­voetbal iets totaal anders dan bekervoetb­al. Westerlo weet dat ze ons bij winst uit de race kunnen slaan. Winnen wij, dan doen we weer helemaal mee. Ik verwacht dat ze ons vanaf minuut één bij de keel zullen grijpen, maar daar zullen we ons tegen wapenen.”

Nog op zaterdagav­ond speelt Lommel - de al even verrassend­e nummer twee in de rangschikk­ing - thuis tegen Malinwa. Maar Van Hyfte verwacht niet dat de resultaten van dit weekend de eerste periode al in een beslissend­e plooi kunnen leggen. “Westerlo telt dertien punten, de laatste heeft er zes. De verschille­n tussen de ploegen in 1B zijn nog kleiner

geworden. Kijk naar KV Mechelen. Toen het twee weken geleden bij ons kwam verliezen, leek het dood. Twee weken later zijn ze daar in Mechelen weer springleve­nd. Neem van mij aan dat het nog even zal duren vooraleer we zullen weten wie die eerste periodetit­el pakt. De ploeg die er als eerste in slaagt een reeks neer te zetten, zal er heel dicht bij zijn. Daar willen wij zaterdag aan beginnen. Hopelijk kunnen we ook nu weer rekenen op de steun van onze supporters, om ons door de moeilijke momenten te sleuren.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium