Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Engelsen verkopen Wembley (en hun ziel)

Miljardair Shahid Khan wil 674 miljoen euro betalen voor legendaris­ch stadion

-

Coryfeeën en fans spreken schande, maar tevergeefs. De Engelse voetbalbon­d gaat Wembley verkopen, en volgens de critici dus ook zijn ziel. Het legendaris­che stadion komt vrijwel zeker in handen van de Pakistaans-Amerikaans­e miljardair Shahid Khan (68), die zijn zoveelste

touchdown scoort.

98.000 toeschouwe­rs waren er getuige van de (louche) hattrick van Geoff Hurst, die Engeland in 1966 wereldkamp­ioen maakte. Liverpool won er in 1978 de Europacup I - helaas voor tegenstand­er Club Brugge. Al bijna honderd FA Cup-finales werden er beslecht en ook al die legendaris­che concerten, Live Aid (1985) op kop. Wembley, gelegen in de gelijknami­ge wijk in Noordwest-Londen, is voor de Engelsen simpelweg heilige grond. Waarom die grond dan verkocht wordt? De FA mispakte zich aan de kosten van de renovatiew­erken. Tussen 2000 en 2007 werd het stadion volledig herbouwd, maar de prijs liep (onverwacht) enorm op, tot zo’n 900 miljoen euro. En de afbetaling hangt de bond als een molensteen rond de nek. De verkoop brengt 674 miljoen in het laatje en dat geld is meer dan welkom.

De kathedraal van het voetbal, zoals Pelé Wembley ooit noemde, moet absoluut in Engelse handen blijven, vinden velen. Zo ook de legendaris­che Gordon Banks (80), die in 1966 in doel stond toen Engeland het WK won. “De voetbalwer­eld is helemaal op hol geslagen”, aldus Banks. “Wembley is speciaal. Als voetballer is het grandioos om daar te spelen. Als de nationale ploeg straks verhuist en er een American footballte­am in de plaats komt: dat is not done.”

American football? Jazeker! Want de koper luistert naar de naam Shahid Khan (68). En Khan is niet alleen de eigenaar van eersteklas­ser Fulham, die gerund wordt door zijn zoon Tony, maar ook van de Jacksonvil­le Jaguars uit Florida, een van de beste NFL-teams in de Verenigde Staten. Sinds 2013 spelen de Jaguars al een jaarlijkse wedstrijd op Wembley, maar binnenkort dus ál hun wedstrijde­n. Die baanbreken­de verhuis moet Khan nog meer geld opleveren. Khan probeerde het volk al gerust te stellen. “Het stadion blijft Wembley heten. Ik zou gek zijn om die merknaam te wijzigen”, zei hij in The

Sun. De bekerfinal­es mogen er nog altijd plaatsvind­en en de nationale ploeg mag er van januari tot augustus blijven spelen. Van september tot december, als het NFL-seizoen loopt, moeten The Three Lions wel uitwijken. (dvd)

 ?? FOTO'S RETNA/PHOTOSHOT ??
FOTO'S RETNA/PHOTOSHOT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium