Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vraag is niet wat er is gebeurd in 2012, maar wat er níét is gebeurd”

Eerste klasje Klavertje Vier-sel telt drie leerlingen, maar kinderen volgen les samen met tweede leerjaar

- KRISTIN MATTHYSSEN

Opvallend beeld in de Eerste Klasjes-bijlage van Gazet van Antwerpen woensdag: op de foto van het eerste leerjaar van vrije basisschoo­l Klavertje Vier-sel in Viersel staan twee juffen en twee kinderen. “Gelukkig is er een derde kindje bijgekomen.”

Het leek wel alsof ieder kind uit het eerste leerjaar in Viersel een persoonlij­ke juf ter beschikkin­g heeft, maar dat klopt niet. Juf Kathleen Eykens en juf Melissa Bogaerts geven samen les in het eerste en het tweede leerjaar, die samen een graadklas vormen. Als we op bezoek komen, is de schuifdeur tussen beide klassen open. De juffen hebben net een overlegmom­ent, want in een graadklas is dat zeker nodig.

“Dit schooljaar zijn we gestart met Wannes (6) en Lotte (6) in het eerste leerjaar. We waren heel blij dat op 10 september Nelly (6) er nog is bijgekomen. Zij is met haar familie naar Viersel verhuisd.”

Wannes en Nelly wonen in Viersel, Lotte komt elke dag vanuit Wechelderz­ande naar Klavertje Vier-sel. “Haar ouders maakten heel bewust de keuze voor kleinschal­ig onderwijs in een rustige groene omgeving, zoals wij hier aanbieden”, vertelt juf Kathleen.

Wat is er gebeurd in Viersel in het geboorteja­ar 2012 dat er zo weinig kinderen ter wereld kwamen? “Of liever: wat is er niét gebeurd”, lacht juf Melissa.

Klavertje Vier-sel telt momenteel exact honderd leerlingen, kleuteren lagere school samengetel­d. Echt veel groeimogel­ijkheden zijn er niet, want er zijn nog maar weinig bouwmogeli­jkheden in Viersel, al werden de laatste tijd wel wat appartemen­ten bijgezet en is er een nieuwbouwp­roject in de Veerstraat vlak bij de school.

Om de toekomst te verzekeren, en ook gewoon uit de volle overtuigin­g dat de kinderen er beter van worden, heeft Klavertje Viersel zijn schoolorga­nisatie omgevormd en zijn alle leerjaren nu verdeeld over graadklass­en. “We hebben het gedaan met het nieuw leerplanco­ncept Zill (Zin in leren!

Zin in leven!, red.) van het katholiek basisonder­wijs in ons achterhoof­d”, legt directrice Greet Van den Eynde uit. “In graadklass­en worden de 21ste-eeuwse vaardighed­en beter gevormd. We spreken met zo’n co-teaching ook meer de talenten van de leerkracht­en aan. De juf begeleidt de kinderen twee jaar en kent de leerlingen zo ook door en door. Ze kunnen in zo’n graadsyste­em heel gedifferen­tieerd werken.”

Juffen Melissa en Kathleen bevestigen dit. “Enkel de instructie­momenten geven we gescheiden. Zo’n graadklas is heel goed voor het zelfregule­rend vermogen van de kinderen. Het betekent niet dat wij minder hard moeten werken. In een kleine school nemen de leerkracht­en ook andere taken op zich. Zo nemen we de vuile was soms mee naar huis. We vormen één familie en zijn heel blij met de steun van de ouderraad.”

Greet Van den Eynde Directrice Klavertje Vier-sel

“Al onze kinderen volgen sinds dit schooljaar les in graadklass­en.”

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Lotte, Wannes en Nelly centraal vooraan, met achter hen juffen Kathleen en Melissa en de kindjes uit het tweede leerjaar.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Lotte, Wannes en Nelly centraal vooraan, met achter hen juffen Kathleen en Melissa en de kindjes uit het tweede leerjaar.
 ?? FOTO KMA ??
FOTO KMA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium