Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Boven de wolken staan is niet te beschrijve­n”

Bergbeklim­mer Wim Smets schrijft ‘The Only Way is Up’

- JEF WIJCKMANS

Met The Only Way is Up is zopas het verhaal van de Rumstse ereburger en bergbeklim­mer Wim Smets (49) verschenen. Het is een les in doorzettin­gsvermogen en het nemen van berekende risico’s met een link naar de bedrijfswe­reld.

Wim Smets woont al een tijdje in Antwerpen, maar is zijn heimat, Reet, niet vergeten. Donderdag werd hij in het gemeentehu­is door Sjoukje Smelpoels geïntervie­wd over zijn klimpresta­ties en –ervaringen, zoals die zopas in boekvorm zijn verschenen.

Twintig jaar geleden bond Smets voor het eerst zijn klimschoen­en aan. De tocht leidde hem naar de top van de Cotopaxi in het Andesgeber­gte in Ecuador. Het is een beklimming die ook haalbaar is voor onervaren klimmers, maar Wim kreeg er de smaak te pakken. Zowat elk jaar dat daarop volgde spendeerde hij zijn geld en verlofdage­n aan de fysiek zware sport.

Eerste keer boven 8.000 meter

In 2006 werd het echt ernstig en trok hij naar Nepal om voor het eerst tot boven de 8.000 meter te klimmen. “De euforie om op een besneeuwde berg boven de wolken te staan, is met geen woorden te beschrijve­n”, zegt Wim. “In 2007 beklom ik de Mount Everest die 8.848 meter hoog reikt. Het klinkt gek, maar het gevaarlijk­ste stuk van die beklimming was mis- schien wel de vlucht naar Lukla, een vliegveld met een zeer korte landingsba­an op een bergflank.”

Toch wil de man niet te lichtzinni­g over het beklimmen van de hoogste bergen ter wereld spreken. “In de eerste plaats moet je jezelf overtuigen van wat je kunt en niet kunt. Ook het inschatten van gevaren is letterlijk en figuurlijk van levensbela­ng. De jarenlange training vooraf is nodig want op het laatste is door de ijle lucht en de koude elke stap een enorme fysieke inspanning.”

Wachten

Ondertusse­n stond Wim reeds op vijf van de zeven hoogste toppen van de wereld. Maar evengoed heeft hij aan pogingen moeten verzaken omdat het te gevaarlijk was of hij de dood in de ogen zag. “Bergbeklim­men ís inderdaad een gevaarlijk­e sport. Het is belangrijk geen onnodige risico’s te nemen. Ook als de tijd dringt, toch twee dagen wachten om de verse sneeuw te laten uitharden omdat de kans op een lawine dan veel kleiner is. Dat je daarbij mogelijk de kans om de top te bereiken volledig mist, bestaat. Maar het is belangrijk wil je levend terug geraken.”

Dit jaar trok de klimmer niet de bergen in, maar deelde hij zijn verhaal met anderen via lezingen en de uitgave van een boek. “Vooral managers en ondernemer­s zullen hieraan iets hebben”, prijst hij zijn werk aan. “Niet dat zij ook de bergen moeten intrekken. Maar zij nemen ook risico’s die berekend moeten zijn.”

The Only Way is Up kost 29,99 euro en werd uitgegeven door Lannoo Campus, www.wimsmets.be

 ??  ??
 ?? FOTO'S JEF WIJCKMANS, BELGA, RR ?? Wim Smets werd in het gemeentehu­is in Reet geïntervie­wd over zijn boek The Only Way is Up.
FOTO'S JEF WIJCKMANS, BELGA, RR Wim Smets werd in het gemeentehu­is in Reet geïntervie­wd over zijn boek The Only Way is Up.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium