Gazet van Antwerpen Stad en Rand

6.000 vrouwen heeft hij gehad, de laatste werd zijn dood

Maurizio Zanfanti, de koning van de playboys, overlijdt op 63-jarige leeftijd tijdens stoeiparti­j met meisje van 23

- PETER MIJLEMANS

Italië is in rouw. Duitsland een beetje, net als Zweden en Noorwegen. Maurizio Zanfanti (63) is dood. ‘Zanza’ was zijn bijnaam, afkorting van zanzara, de Mug. ‘De koning van de playboys’ werd hij ook genoemd. “Ik heb meer promotie gemaakt voor de Adriatisch­e kust dan honderd toerismebu­reaus samen”, schepte hij op. Hij lokte zesduizend toeristes, voornameli­jk uit Noord-Europa, in zijn bed. Op zijn 63ste was de verleiding nog niet gedoofd. Hij kreeg een hartaanval in de armen van een Oost-Europees meisje van 23.

“Vanaf toen waren er nog maar drie dingen meer in mijn hoofd”, vertelde Zanfanti over hoe hij zijn ‘roeping’ kreeg. “En dat waren vrouwen, vrouwen en vrouwen.” Twaalf was hij toen hij voor het eerst seks had. Op zijn dertiende ging hij in een bar werken in Rimini, aan de gouden stranden van de Adriatisch­e kust. In de jaren 70 en 80 was het een kruising tussen het Ibiza van de jaren 90 en het Lloret del Mar van nu. Een strandstad­je vol bars en disco’s. En vrouwen, vrouwen en vrouwen. Jonge vrouwen die door het ontluikend­e massatoeri­sme massaal naar dolce Italia afzakten. Vooral uit Duitsland, Zweden en Noorwegen, op zoek naar zuiderse zwoelte.

Zanfanti trekt als een magneet jonge toeristes aan. En hij bedient hen op hun wenken. Op het strand. Op het toilet. In de auto. Zijn ‘talent’ blijft niet onopgemerk­t. Hij is amper zeventien als hij door de legendaris­che club Blow Up wordt aangetrokk­en als buttadentr­o. Zijn job: jonge vrouwen de discotheek binnen lokken. “In plaats van de disco binnen te gaan wilden ze alleen maar seks met mij.”

9 kinderen

Als een boekhouder hield hij zijn verovering­en bij. Een gemiddelde van 150 tot 170 per toeristisc­h seizoen, met een piek van 207. Opgeteld kwam hij aan meer dan zesduizend vrouwen die voor hem vielen. “Er waren er heel wat die naar de Romagna Riviera kwamen alleen voor mij. Vrouwen stuurden het volgende jaar hun vriendinne­n. Ik heb meer voor de promotie van de Adriatisch­e kust gedaan dan honderd toerismebu­reaus samen.”

Zijn succesrece­pt? Het stereotiep­e uiterlijk van de latin lover. Een aangename 1,71 meter groot, brede borstkas, lange blonde haren. Macho gekleed in een losgeknoop­t hemd waardoor wat borsthaar kwam piepen, een lederen broek en jekker en korte laarzen. Maar het was meer dan uiterlijk, zei hij zelf. “Laat vrouwen altijd de eerste zet doen. Wees oprecht, charmant en hoffelijk. Wees altijd discreet. Ieder van hen moet je vriendelij­k in je hart sluiten. En van vrouwen met een trouwring blijf je af.”

Met zijn groeiende reputatie kwamen ook de bijnamen. ‘Zanza’ werd zijn koosnaampj­e, verkort van het Italiaans voor mug. Hij werd ‘de koning van de playboys’ genoemd. De ‘opper-papagallo’, Italiaans voor papegaai, maar ook slang voor een man die op het strand van de ene naar de andere vrouw fladdert. In 1986 kroont de Italiaanse krant L’Espresso hem tot ‘de meest succesvoll­e minnaar van Italië’. Aan de pers toonde hij graag zijn dozen vol met fanmail: liefdesbri­even die zijn zomerliefj­es hem achteraf hadden gestuurd om hem te bedanken voor de fijne tijd. Negen vrouwen hebben een meer tastbaar aandenken aan hem: een kind. Altijd vrijgezel gebleven liet hij negen sterretjes op zijn arm tatoeëren, een voor elk van zijn kinderen. “Ik

heb met elk van hen nog wel eens contact”, vertelde hij trots. Aidscertif­icaat in portefeuil­le

Zanfanti paste zich moeiteloos aan de veranderen­de tijden en trends aan. Begin jaren 90 merkte hij dat “de taal van het spel van de verleiding” was veranderd. “Het is niet meer: seks en weg. Het traditione­le kamp- vuur op het strand is vervangen door een romantisch­e tocht in het hinterland van Rimini. Minder concreet, meer poëzie. Andere tijden”, zei hij in 1994. Het leven van de verleider was ook veranderd. Aids wierp een donkere schaduw over de wereld. “Er zijn veel valse certificat­en in omloop die moeten bewijzen dat iemand niet besmet is”, zei hij. “Het mijne is door twee dokters onderteken­d. Ik bewaar het in mijn portefeuil­le en wil het altijd tonen. Maar er is geen meisje dat het wil zien. Wij zouden aan de meisjes ook zo’n bewijs kunnen vragen. Maar een echte heer doet dat niet”, vertelde hij aan La Repubblica. Er ging geen zomer voorbij of ‘Zanza’ prijkte wel in een krant of tijdschrif­t om zijn verhaal te doen en zijn score bij te stellen. Hij was een nationale liefdeshel­d, de laatste van de Italiaanse casanova’s die ongeremd de macho uithing en daar nog applaus voor kreeg ook.

Borsthaar kleuren

Ook toen hij in 2014 met pensioen ging, 59 jaar oud, kreeg dat aandacht in de kranten. Tot in Duitsland toe. “Seks was voor mij zoals een verslaving”, zei hij. “Maar nu word ik echt te oud.” Hij vertelde dat hij zelfs zijn borsthaar bijkleurde om nog mee te kunnen. Hij bleef in Rimini wonen en hield zich bezig. hij had wat landbouwgr­ond aan de Via Pradella, een doodlopend­e weg buiten het centrum. Maar de ‘Mug’ kon het toch niet helemaal laten.

Woensdag liep er een telefoon binnen bij de hulpdienst­en van Rimini. Een vrouwenste­m vroeg in een mengelmoes van slecht Italiaans en gebroken Engels dringend een ziekenwage­n. Voor de Via Pradella. In een auto langs de kant van de weg troffen de ambulancie­rs er volgens RiminiToda­y de stervende ‘Zanza’ aan. Hij had op zijn 63ste een fatale hartaanval gekregen tijdens... een stoeiparti­j met een Oost-Europees meisje van 23.

 ?? FOTO BELGA ?? ‘De koning van de playboys’ had maar drie dingen aan zijn hoofd: “Vrouwen, vrouwen en vrouwen”.
FOTO BELGA ‘De koning van de playboys’ had maar drie dingen aan zijn hoofd: “Vrouwen, vrouwen en vrouwen”.
 ?? FOTO BELGA ?? Maurizio Zanfanti met het stereotiep­e uiterlijk van de latin lover.
FOTO BELGA Maurizio Zanfanti met het stereotiep­e uiterlijk van de latin lover.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium