Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben doodsbang, maar het is mijn plicht om mijn verhaal te vertellen”

Getuigenis tegen kandidaat-opperrecht­er Brett Kavanaugh kluistert heel Amerika aan televisie

- JENS VANCAENEGH­EM

De getuigenis van Christine Blasey Ford (51) voor de Senaat is in Amerika ingeslagen als een bom. Miljoenen Amerikanen hoorden haar live op televisie zeggen hoe kandidaat-opperrecht­er Brett Kavanaugh haar probeerde te verkrachte­n. De emotionele en rauwe getuigenis is een streep door de rekening van president Trump en zijn partij.

ben hier vandaag niet omdat ik dat wil.” Het was met een krakende stem en bevende handen dat Christine Blasey Ford (51) gisteren haar getuigenis begon in de Amerikaans­e Senaat. “Ik ben doodsbang, maar het is mijn burgerlijk­e plicht om te vertellen wat mij is overkomen tijdens mijn middelbare schooltijd.”

De professor psychologi­e aan de universite­it van Palo Alto is duidelijk getraumati­seerd door de gebeurteni­ssen in 1982. Toen was ze amper vijftien jaar oud. Ze vertelde hoe ze door een benevelde Brett Kavanaugh (toen zeventien jaar) op een bed werd neergepind. Hoe hij haar betastte en probeerde te ontkleden. “Ik probeerde te schreeuwen om hulp, maar Brett zette zijn hand op mijn mond zodat ik niet kon roepen. Ik dacht dat hij mij per ongeluk zou doden.”

Maar de grootste impact had het gelach van Brett en zijn vriend die ook in de kamer was. “Ze lachten. Ten koste van mij. Het waren twee vrienden die lol hadden, terwijl een van hen op mij lag.”

Precies die man is door Donald Trump naar voren geschoven als kandidaat-opperrecht­er in het hooggerech­tshof. Maar voor het zover is, moet een speciale commissie in de Senaat zich buigen over diens benoeming. Het is daar dat Ford getuigde en het is daar dat twee andere vrouwen een ver- klaring indienden over het seksueel wangedrag van Kavanaugh.

Voor Trump staat er veel op het spel. Met Kavanaugh zou hij een conservati­eve meerderhei­d in het hooggerech­tshof betonneren en meteen een poulain voor het leven hebben in het hof. Handig voor als Trump zich ooit zou moeten verantwoor­den voor een rechter. Niet ondenkbaar gezien Russiagate en de aanklacht over illegale campagnefi­nanciering die hem boven het hoofd hangt.

Maar ook de Democraten proberen politiek garen te spinnen bij de hele kwestie, met belangrijk­e tussentijd­se Congresver­kiezingen over enkele weken.

Reputatie verwoest

Het Trump-kamp deed er de voorbije dagen alles aan om de geloofwaar­digheid van Ford te ondermijne­n. Onder meer Trump Junior was gisteren druk aan het (re)tweeten, onder meer over haar “selectieve angst voor vliegen”. Achter de schermen ging het er minder koelbloedi­g aan toe. Volgens een reporter van Vanity Fair reageerde Trump woedend omdat zijn eigen medewerker­s hem niet hadden gewaarschu­wd dat Ford zo’n “geloofwaar­dige” getuigenis zou afleggen.

Bij het ter perse gaan was nog niet duidelijk of het gisteren tot een stemming zou komen over de benoeming van Kavanaugh. In ieder geval toonde hij zich bijzon“Ik der strijdvaar­dig toen hij enkele uren na Ford zelf aan het woord kwam tijdens de hoorzittin­g. Hij noemde zichzelf het slachtoffe­r van een politiek spelletje. “Mijn reputatie is totaal en voor altijd verwoest”, zei hij. “Deze benoemings­procedure is een nationale schande. Ik zweer voor de natie en voor God dat ik onschuldig ben.”

Christine Blasey Ford

Getuigt tegen Kavanaugh

“Ik probeerde te schreeuwen om hulp, maar Brett zette zijn hand op mijn mond zodat ik niet kon roepen. Ik dacht dat hij mij zou doden.”

 ?? FOTO AFP ?? Christine Blasey Ford (midden) getuigde in de Senaat met krakende stem en bevende handen hoe kandidaato­pperrechte­r Kavanaugh haar probeerde te verkrachte­n.
FOTO AFP Christine Blasey Ford (midden) getuigde in de Senaat met krakende stem en bevende handen hoe kandidaato­pperrechte­r Kavanaugh haar probeerde te verkrachte­n.
 ?? FOTO AFP ?? Brett Kavanaugh: “Ik zweer voor de natie en voor God dat ik onschuldig ben.”
FOTO AFP Brett Kavanaugh: “Ik zweer voor de natie en voor God dat ik onschuldig ben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium