Gazet van Antwerpen Stad en Rand

7 mensen opgepakt die “grote terroristi­sche aanslag” planden

Nederlands­e politie onderschep­t kalasjniko­vs en bomvesten

-

De Nederlands­e politie heeft donderdag zeven mensen opgepakt die van plan waren “een grote terroristi­sche aanslag” te plegen in Nederland.

De groep, met als spilfiguur een 34-jarige man van Iraakse afkomst uit Arnhem, zou van plan geweest zijn om “met bomvesten en kalasjniko­v AK47’s een aanslag te plegen op een evenement en op een andere plaats een autobom tot ontploffin­g te brengen”, zo staat in een persberich­t. Bij de arrestatie­s vond de politie ook vijf handvuurwa­pens.

De verdachten werden opgepakt in Arnhem en in Weert. Ze zijn afkomstig uit Arnhem, Rotterdam, Huissen en Vlaardinge­n. Aan de arrestatie­s zijn volgens het Openbaar Ministerie maanden van onderzoek voorafgega­an. Dat begon in april met informatie van de Algemene Inlichting­enen Veiligheid­sdienst (AIVD) over de 34-jarige Irakees uit Arnhem. Hij zou met een groep een aanslag willen plegen. In 2017 werd hij nog veroordeel­d voor een poging tot uitreizen naar het strijdgebi­ed waar terreurorg­anisatie Islamitisc­he Staat (IS) actief is. Dat geldt ook voor twee andere verdachten.

Op welk evenement de verdachten het gemunt hadden, is niet bekendgema­akt. Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat de verdachten op zoek waren naar kalasjniko­vs, handgranat­en, handvuurwa­pens, bomvesten en grondstoff­en voor een of meerdere bommen. “Zij zochten ook mogelijkhe­den voor een training met vuurwapens en het gebruik van bomvesten. Het onderzoek kwam deze maand in een stroomvers­nelling vanwege vergaande vorderinge­n van de verdachten”, aldus justitie. De verdachten worden vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissari­s in Rotterdam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium