Gazet van Antwerpen Stad en Rand

6 wekkers vs. 300 topbankier­s

“Valse aanslag” op Nationale Bank in Brussel wellicht het werk van antikapita­listen

- PIETER HUYBERECHT­S

Een flauwe grappenmak­er? Een bende activisten die gruwt van het kapitalist­ische gedachtego­ed? Het Brusselse gerecht vermoedt het laatste nadat gisterocht­end plots gezamenlij­k zes wekkers “als tikkende tijdbommen” waren afgegaan in het auditorium van de Nationale Bank. Gevolg: driehonder­d bankiers die in allerijl naar buiten vluchtten.

De koekjes bij de ochtendkof­fie waren net geleverd, gisteren in het auditorium van de Nationale Bank. Driehonder­d vooraansta­anden uit het bankwezen hadden er om 10u verzamelen geblazen voor een internatio­naal congres. Een initiatief van de European Banking Federation, een belangenve­reniging van de banksector. Meest prominente aanwezige: de Nederlande­r Jeroen Dijsselblo­em, voormalig minister van Financiën en voormalig voorzitter van Eurogroep, het orgaan waar het Europese financiële en economisch­e beleid op elkaar worden afgestemd.

De driehonder­d genodigden stonden net te luisteren naar de eerste spreker toen er om 10.26u, pal naast het spreekgest­oelte, een alarm afging. Niet veel later gevolgd door gepiep van nog meer alarmen. “Plots leek het getik van overal tegelijk te komen”, stelde een aanwezige. Leek het aanvankeli­jk nog op een soort wekkerradi­o die iemand was vergeten af te zetten, bleek al snel dat er meer aan de hand was. Zeker toen er sprake was van zes kleine alarmpjes die verstopt zaten in kleine zakken, op hun beurt verstopt onder verschille­nde stoelen. “Het was snel duidelijk dat het niet om ons interne alarmsyste­em ging”, zegt Geert Sciot, woordvoerd­er van de Nationale Bank België.

En toen was het congres voorbij

Er brak paniek uit. Sommigen vreesden dat de zes “tikkende tijdbommen” aftelden tot er een bom zou ontploffen. Alle driehon- derd aanwezigen, onder wie dus Dijsselblo­em, wilden maar één ding: zo snel mogelijk wegraken uit het auditorium. “We hebben zo snel als kon alle aanwezigen geëvacueer­d en een veiligheid­sperimeter ingesteld, nadat getuigen van een bomalarm hadden gesproken”, zegt Ilse Van De Keere van de Brusselse politie. Niet veel later kwamen ook ontmijning­sdienst DOVO en een explosieve­nhond ter plaatse. Die laatste rook niets verdachts. Buiten enkele bizar geplaatste wekkers, onaangeroe­rde broodjes en tientallen achtergela­ten reiskoffer­s leek alles normaal. Van de driehonder­d bankiers geen spoor meer. Die lieten de rest van het congres voor wat het was. “Het is nu onze fijne taak alle tassen weer bij de juiste bankier te krijgen”, sprak een jonge kelner ’s namiddags.

Het Brusselse gerecht startte meteen een onderzoek naar wie achter de valse aanslag kan zitten. Een flauwe grappenmak­er? Zou kunnen. Twee gerechteli­jke bronnen zeiden dat er vrijwel zeker gezocht moet worden in het kamp van anarchiste­n die het kapitalist­ische systeem verfoeien. “Alle pistes liggen open, maar dat zij niet bepaald fan zijn van bankiers is duidelijk”, aldus een welingelic­hte bron.

Aanwezige op congres

“Plots leek het getik van overal tegelijk te komen.”

 ?? FOTO RR ?? Het auditorium van de Nationale Bank van België in Brussel is gisteren ontruimd na een bomalarm.
FOTO RR Het auditorium van de Nationale Bank van België in Brussel is gisteren ontruimd na een bomalarm.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium