Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zware beroepen, nog zwaardere bevalling

Bonden en werkgevers missen deadline maar geven nog niet op

- FOTO PHOTO NEWS ARNOUT GYSSELS

Eind september moesten de sociale partners hun advies klaar hebben in het dossier van de zware beroepen. En daar zijn ze dus niet in geslaagd. De standpunte­n van bonden en werkgevers liggen nog altijd mijlenver uiteen. “Maar we blijven aan tafel zitten”, klinkt het. “Dat is toch al positief.”

“Sociale partners en deadlines, het is nooit een geslaagd huwelijk geweest.” Dat bonden en werkgevers hun deadline in het dossier van de zware beroepen zouden missen, stond volgens alle betrokkene­n in de sterren geschreven. De posities van de sociale partners liggen mijlenver uiteen. De werkgevers zagen enkel in nacht- en ploegenarb­eid een volwaardig criterium om vroeger met pensioen te mogen. De bonden wilden daarboveno­p ook nog fysiek zware arbeid, veiligheid­srisico’s en stress erbij. In de privésecto­r raakten ze er niet uit, dus moest de politiek het eerst proberen in de publieke sector.

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e (MR) sloot een akkoord met de overheidsb­onden die alle vier de criteria goedkeurde­n, maar waarbij stress enkel als verzwarend­e factor telt. Voldoet iemand lang genoeg aan alle criteria, dan mag die uiterlijk op zijn zestigste met pensioen. Wie toch beslist langer te werken, strijkt dan later

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e. een hoger pensioen op. Bacquelain­e en de bonden stelden een lijst op die als basis moet dienen voor de privé.

Nieuwe overlegdat­a

Maar die past als een tang op een varken, vinden de werkgevers én bonden daar. Jobomschri­jvingen zijn in de privé veel meer flou dan in de ambtenarij. Dus willen de sociale partners vooral werken op basis van verdere verfijning van die criteria. Een oefening die op zichzelf ook al genoeg problemen geeft. Helemaal opgeven willen beide kanten het nog niet. “Maar de kans dat we eruit geraken is klein.”

Bij de bonden vermoeden ze dat de werkgevers de boot willen afhouden om het dossier te koppelen aan het interprofe­ssioneel akkoord van later dit jaar. Dat bepaalt hoeveel de lonen van de werknemers kunnen stijgen. “Als dat gebeurt, dan kunnen ze ons laten bloeden”, zegt een bron.

De werkgevers ontkennen in alle toonaarden. Maar volgende week staat een grote vakbondsac­tie op het programma tegen de pensioenpl­annen van de regering. De boel nu opgeven zou wel heel veel munitie geven aan de bonden. Dus doen ze verder met onmiddelli­jk twee data voor nieuw overleg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium