Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Julie Allemand, de X-factor van de Belgian Cats.

Debutante speelt zich in de kijker in Belgische ploeg die op eerste WK-medaille jaagt

- Van onze medewerker in Tenerife Patrick Ceulemans

Eén jaar na het brons op het EK in Praag zitten de Belgian Cats alweer op medailleko­ers. Vandaag winnen tegen Frankrijk en de Cats spelen zaterdag een halve finale tegen de Verenigde Staten of Nigeria. De Cat die sinds de winst tegen Spanje het meest in de kijker loopt, is de 22-jarige Julie Allemand.

Vandaag om 18.30u hebben de Belgian Cats na de stunt tegen Europees kampioen Spanje opnieuw een afspraak met de basketbalg­eschiedeni­s. Winst tegen Europees vicekampio­en Frankrijk betekent een plaats in de halve finale, waar meer dan waarschijn­lijk het ongenaakba­re Team USA wacht.

“We zouden dan op zondag altijd kampen voor een medaille. Dat zou toch gek zijn”, zegt Julie Allemand. De 22-jarige guard miste vorig jaar het EK door een knieblessu­re en ontpopt zich nu naast de Big Three Ann Wauters, Kim Mestdagh en Emma Meesseman - tot de X-factor van de Belgian Cats. Allemand brengt energie, snelheid en beschikt over een sterke drive. Ze scoort vlot met inleggers, kan een driepunter droppen en strooit kwistig met assists. De pass naar Emma Meesseman voor de korf van de kwalificat­ie tegen Spanje kwam uit de gouden handjes van Allemand.

Allemand, in 2016 gedraft door Indiana Fever, droomt nog van een carrière in de WNBA, maar focust in eerste instantie op haar Europese loopbaan bij de Franse topclub ASVEL Lyon Villeurban­ne. De dag voor de partij tegen Frankrijk werd

Julie Allemand dan ook druk bevraagd door de Franse pers op de persbabbel van de Cats. Over Lyon en Tony Parker

Ze speelt bij de Franse topploeg ASVEL Lyon Villeurban­ne, de club van eigenaar/voorzitter en NBAvedette Tony Parker. De in België geboren Parker belde vorig jaar persoonlij­k naar Allemand om de transfer af te ronden.

“Toen hij zijn naam zei, dacht ik dat ik aan het dromen was. Hij was het echt en ik was uiteraard zwaar onder de indruk. (lacht) Parker komt af en toe motiverend­e speeches geven. Dat zijn meer dan schitteren­de momenten voor een jonge speelster als ik.”

“Met Mariane Badiane speelt een ploegmaat van ASVEL Lyon bij Frankrijk. Ook de andere speelsters ken ik. En het is voor mij als Waalse tegen Frankrijk sowieso een speciale wedstrijd die ik absoluut niet wil verliezen. Toen de Rode Duivels op het WK door Frankrijk werden uitgeschak­eld kreeg ik het zwaar te verduren van mijn Franse ploegmaats. Nu wil ik dus revanche in de kwartfinal­e van dit WK. Anders kan ik de kleedkamer in Lyon niet meer binnenkome­n.” (lacht)

Over de Belgische kansen tegen Frankrijk

“Of we een kans hebben tegen Frankrijk? Natuurlijk zijn zij favoriet, maar er zijn mogelijkhe­den. Wij

hebben een dag langer kunnen recuperere­n. En zij zijn misschien wel groot, maar niet zo mobiel. Daar moeten we van profiteren. Snelheid ontwikkele­n en onze shots maken. Dit vanuit een stevige defense, zodat we snel druk kunnen zetten.”

“Ik voel me als nieuwkomer erg goed in de groep van de Belgian Cats. Ik miste vorig jaar door blessures de race naar de bronzen medaille op het EK in Praag. Dat ik nu met de Cats mee geschieden­is kan en mag schrijven, is uniek. Top acht van de wereld! En het is nog niet gedaan. We willen zo hoog mogelijk eindigen. we hebben honger.”

(knipoogt)

‘‘Toen de Rode Duivels op het WK door Frankrijk werden uitgeschak­eld kreeg ik het zwaar te verduren van mijn Franse ploegmaats. Nu wil ik dus revanche.’’ Julie Allemand

 ?? FOTO BELGA ?? Julie Allemand omspeelt een Spaanse tegenstand­er in de wedstrijd die de Belgian Cats rechtstree­ks naar de kwartfinal­es loodste. “Dat ik nu met de Cats mee geschieden­is kan en mag schrijven, is uniek.”
FOTO BELGA Julie Allemand omspeelt een Spaanse tegenstand­er in de wedstrijd die de Belgian Cats rechtstree­ks naar de kwartfinal­es loodste. “Dat ik nu met de Cats mee geschieden­is kan en mag schrijven, is uniek.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium