Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Scheldekaa­ien pas helemaal klaar in 2035

-

De aanleg van het Droogdokke­npark past in het masterplan Scheldekaa­ien. Dat bestaat uit zeven delen voor evenveel kilometer. Pas in 2035 zullen de Scheldekaa­ien volledig heraangele­gd zijn.

Behalve aan het Droogdokke­neiland in het noorden van de stad, wordt ook zuidelijke­r al gewerkt. Ter hoogte van Nieuw Zuid worden de kaaimuren verstevigd en vervangen.

Dat is de reden waarom er het afgelopen jaar een aantal explosies hebben plaatsgevo­nden. De oude kaaimuren moesten immers met dynamiet verwijderd worden.

Ter hoogte van de wijken Zuid en Sint-Andries wordt eveneens gewerkt. Daar wordt een nieuwe waterkerin­gsmuur gebouwd en maken de voormalige par- keerplaats­en ruimte voor een grote vlakte die gebruikt kan worden als wandelzone en als evenemente­nlocatie.

Voor de overige delen van de kaaien is er nog geen concrete timing. Wellicht zal de volgende fase pas over een jaar of vier worden aangepakt. Onder meer aan de Rijnkaai is het nog niet duidelijk wat er zal gebeuren. Er waren plannen om de kaaien op die locatie deels te bebouwen. Maar het is niet zeker of dat kan, omdat uit onderzoek blijkt dat de ondergrond daarvoor niet stabiel genoeg is.

Bij het centrum zal het cruisetoer­isme een voorname plek krijgen. De nieuwe cruiseterm­inal komt aan het Steen, dat op dit moment gerestaure­erd wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium