Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Treinen kunnen maanden niet over Lillobrug

Hinder dreigt door problemen met metaalmoeh­eid

- CHRISTOPH MEEUSSEN

De Lillobrug, een belangrijk­e spoorverbi­nding in de Antwerpse haven, zal mogelijk maandenlan­g moeten sluiten. Aanhoudend­e metaalmoeh­eid maakt dat onder meer de balanscons­tructie moet worden vervangen. In de havenwerel­d vreest men grote hinder.

De Lillobrug werd in 1967 geopend en vormt een spoorverbi­nding over het Kanaaldok op de Antwerpse rechteroev­er. Maar de brug kent problemen. “Bij inspecties werd metaalmoeh­eid vastgestel­d”, zegt Nathalie Van Impe van het Havenbedri­jf Antwerpen. “De problemen komen vooral voor aan het balansgede­elte van de brug. Dat deel moet dan ook worden vervangen.”

Ondermaats staal?

Wat de oorzaak van de metaalmoeh­eid aan de brug (met de bijnaam ‘brug der zuchten’, verwijzend naar eerdere problemen) is, is volgens Van Impe niet duidelijk. “Het kan bijvoorbee­ld liggen aan de kwaliteit van het staal dat destijds werd gebruikt.”

De kostprijs, de duur, maar ook wat er precies moet gebeuren, zal nu worden onderzocht. Het Havenbedri­jf schreef daarvoor zopas een aanbestedi­ng uit.

De brug was vroeger toegankeli­jk voor zowel trucks, treinen als fietsers, al blijft sinds enkele jaren alleen het spoor over. Tijdens de werken zal nu ook het spoorvervo­er alternatie­ven moeten zoeken. Bij Infrabel spreekt men van een grote omleiding langs het noorden, rond de site van BASF. Spoorvervo­erder Lineas - het vroegere B-Logistics - reageert verwonderd. “Dit is het eerste wat we ervan horen”, zegt woordvoerd­er Raphaël de Visser. “De impact zal wellicht groot zijn. Nu rijden we met vier treinen per dag over de brug. Als we over de BASF-route moeten, worden we afhankelij­k van sluizen.”

Bij ondernemer­snetwerk Voka Antwerpen-Waasland benadrukt men het belang van het spoor voor de industrie, met bedrijven in de buurt als Evonik, Exxon en Total.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De Lillobrug, met fietsers op een tijdelijk veer
FOTO JORIS HERREGODS De Lillobrug, met fietsers op een tijdelijk veer

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium