Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Scheren doen we niet meer, dat kost te veel tijd door baardenhyp­e”

Kapsalon Albert: zestig jaar haarknippe­n op hobbelpaar­djes en werken op Leien overleefd

- JOHAN VAN BAELEN www.kapsalon-albert.be, Britselei 5

Kapsalon Albert, het salon met de hobbelpaar­den tegenover de Nationale Bank, viert zijn zestigste verjaardag. Danny Devriendt is de derde generatie in de zaak die genoemd is naar zijn betreurde vader. Na een mindere periode tijdens de heraanleg van de Leien werken er nu weer vier kappers.

Grootoom Jean van huidig eigenaar Danny Devriendt vestigde zijn kapperszaa­k in 1958 definitief op de Leien. De jonge Albert, vader van Danny, leerde vanaf zijn 14de de stiel bij zijn oom. Toen die wat later verhuisde naar de kust, kocht Alberts moeder de zaak over van haar broer. De jonge Albert zette prompt zijn eigen voornaam op de vitrine.

“Jean liet wel de hobbelpaar­djes staan, die hij bij een Knokse antiquair op de kop had getikt”, vertelt Danny. “Hij was een paardenlie­fhebber en wilde ze in het kapsalon. Het zijn nog altijd dezelfde paardjes. Ze zijn niet het uithangbor­d van de zaak, maar ze zijn er wel onlosmakel­ijk mee verbonden. Ik heb er thuis zelfs nog enkele in reserve staan.”

Kinderen en… moeders

Zijn jonge klantjes maken geen onderschei­d. Zowel jongens als meisjes klimmen op de hobbelpaar­djes om hun haar te laten doen. “We zijn een typische mannenkapp­er, maar tot een zekere leeftijd hebben we ook meisjes als klant”, bevestigt Danny. “Sommige moeders, vooral die met kort haar, vertrouwen me toe dat ze stiekem hun haar ook hier zouden willen laten doen. Wellicht omdat ze tevreden zijn over onze kwaliteit.”

“Een aantal moeders heeft ook een persoonlij­ke band met de zaak. Als kind waren ze klant en nu komen ze met hun eigen kinderen. Dat gaat ook op voor de vaders natuurlijk. Zopas nog kwam klant Frederic langs met zijn zoon- tje Olivier. Daarmee levert die familie vier generaties klanten, na Frederics grootvader en vader.” Die worden vandaag bediend door vier kappers: Danny zelf, Rob, Alexander en Willy. “Tijdens de werken op de Leien (eerste fase, red.) hebben we een tijd met twee kappers gewerkt, gelukkig zijn we die mindere periode goed doorgekome­n”, aldus Danny.

De kappers werken rond een stel oude, lederen kapperssto­elen met loodzware voet. “Ik hou van dat vintage gevoel. Toen we in 2006 verhuisden van nummer 1C naar nummer 5 op de Britselei, heb ik die stijl ook willen behouden. We hebben de zaak gemodernis­eerd, maar het mocht niet te gewaagd modern zijn. Er zal dus altijd een zweempje retro terug te vinden zijn.”

Iedereen verse kussens

Die stoelen ádemen retro natuurlijk. En vernieuwin­g lijkt uitgeslote­n? “Ik denk van wel. Ik ben naar de grootste Europese kappersbeu­rs geweest in Birmingham. Omdat ik bij geen enkele van de nieuwe stoelen het zitkussen kon omdraaien, kocht ik niks. Want dat detail, dat een nieuwe klant op een fris kussen kan gaan zitten, is belangrijk. Ook de crêpe nekkraag, die moet voorkomen dat haartjes in je hemd vallen, is zo’n detail. Of de schouders van de klant afborstele­n voor hij vertrekt. Dat soort details maken de beleving compleet.”

Over beleving gesproken, de scheerbeur­t met het lange mes heeft Danny afgezworen. “Vroeger deden we dat, maar op een gegeven moment ontstond die baard- en scheerhype. Daardoor werd het scheren te tijdrovend, dus hebben we dat afgeschaft.”

Eau de parfum

Maar Danny is wel constant op zoek naar nieuwighed­en, zodat een bezoek bij de kapper nooit saai is. Dan stelt hij een nieuwe gel voor, of een shampoo en zelfs schoensmee­r voor de moderne man. “Voor onze zestigste verjaardag lieten we twee eau de parfums maken, een zomerse (beach, met peper en limoen, red.) en een winterse geur (zwarte thee en leer, red.). De adviesverk­oopprijs is 65 euro, maar we houden het op het symbolisch­e getal 58, toen de zaak op de Britselei is gesticht.”

Danny Devriendt Kapsalon Albert

“De paardjes horen bij het kapsalon, maar ze zijn niet ons uithangbor­d.”

 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ?? Danny knipt de haartjes van zijn jongste Manu op de paardjes, onder het toeziend oog van mammy Martine.
FOTO'S DIRK KERSTENS Danny knipt de haartjes van zijn jongste Manu op de paardjes, onder het toeziend oog van mammy Martine.
 ??  ?? Danny wast iemands haar. In de achtergron­d staat collega Alexander.
Danny wast iemands haar. In de achtergron­d staat collega Alexander.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium