Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Grootste troef, maar dit jaar nog geen koers gewonnen

Dylan Teuns best gewapend voor gevreesde slotklim

- Van onze redacteur in Innsbruck Jan-Pieter De Vlieger

Dylan Teuns (26) is zondag een gokje waard. Niet om meteen wereldkamp­ioen te worden, wel als ‘beste Belg’. Vraag is: hoe spelen we hem uit? Vroeg mee met een waterkansj­e op de zege? Of wachten tot de slotklim voor een zekere ereplaats?

Het is geen makkelijk seizoen geweest voor Dylan Teuns. Nul overwinnin­gen. Vorig jaar waren dat er nog acht.

“Geen idee waarom Dylan niet gewonnen heeft”, zegt Valerio Piva, zijn ploegleide­r bij BMC. “Hij krijgt minder vrijheid dan een jaar geleden, dat zeker. Maar hij is ook zenuwachti­ger geworden. Als je naar die ene overwinnin­g blijft zoeken, wordt het een vicieuze cirkel: je wint niet omdat je nog niet hebt gewonnen. Ik ben er zeker van dat hij in de Vuelta een rit had gepakt, mocht het eerder in Polen al zijn gelukt.” Ook qua programma is het geen makkelijk seizoen geweest voor Teuns. Na het klassieke voorjaar – tegenvalle­nde resultaten – reed hij een maand lang geen competitie om zich via hoogtestag­es voor te bereiden op de Tour. Tot BMC besliste dat hij de Tour toch niet mocht rijden. Waarom Teuns vandaag dan toch schaduwkop­man is in de Belgische selectie? Omdat het alles bij elkaar zeker ook geen slecht seizoen was. Zesde in Parijs-Nice, vijfde in de Ronde van Polen en een Vuelta waarin hij een keer tweede, derde, vierde en vijfde werd. In Polen finishte hij ook al in twee keer op de tweede plaats.

Bovendien hebben bijna al die ereplaatse­n één ding gemeen: Teuns scoort altijd op korte, extreem steile hellingen waarop de percentage­s ruim in de dubbele cijfers gaan. Tweede in de Vuelta op de Balcon de Bizkaia met percentage­s tot 24 procent. Derde boven op La Camperona (19,5%), derde ook op La Covatilla (12%). In Polen was het niet anders: op de Muur van Szczyrk

(17%) moest Teuns maar net de zege aan Kwiatkowsk­i laten. In 2017 finishte hij natuurlijk ook al derde in de Waalse Pijl op de Muur van Hoei

(18,8%).

De conclusie is dan duidelijk: van alle Belgische renners die morgen aan de start komen, is Teuns degene die het makkelijks­t over de gevreesde slotklim Höttinger Höll (28%) zal geraken.

“Dat soort klimmen is hem op het lijf geschreven”, beaamt Valerio Piva. Bovendien heeft Teuns in de Belgische selectie de rol die hem het beste ligt: medekopman in de schaduw van Van Avermaet, Wellens en Benoot. Absolute kopman vindt hij veel minder fijn. In de Waalse klassieker­s bleek dat dit jaar een zware last om dragen.

Alleen tegen Alaphilipp­e

Het is de vraag hoe bondscoach Kevin De Weert Teuns tactisch zal uitspelen. De indruk bestaat dat hij de kaart is die het laatst op tafel zal komen. De drie andere Belgische kopmannen willen vroeg aanvallen – anticipere­n op de slotklim, zoals dat heet. In dat scenario is Teuns het back-upplan. Als het toch weer samenkomt, kan hij het op de slotklim uitvechten tegen de favorieten.

“Ik ben niet bang om te wachten op die slotklim”, zei Teuns zelf al.

Maar Piva vindt die aanpak niet de juiste omdat Teuns dan hoogstens voor een ereplaats rijdt. “Een têteà-tête met Julian Alaphilipp­e op de laatste klim? Dylan is heel sterk, maar dát zal niet lukken. Ik vind dat hij moet proberen mee te gaan wanneer de schaduwkop­mannen van de grote landen gaan. Dylan moet mee schuiven wanneer de Pinots en de Moscons gaan. Als zo’n groep voorop blijft, kan hij wel rijden om te winnen.”

Het is die afweging die De Weert moet maken. Teuns achter de hand houden voor de slotklim is de veilige optie die zo goed als zeker een ereplaats oplevert. Hem meesturen in een ‘anticipere­nde’ vlucht is een sprong in het onbekende die ploegmaats Wellens, Benoot en

Van Avermaet tactisch vast kan zetten. Maar misschien is net dat de grootste kans op een Belgische wereldtite­l. Nog altijd een waterkans, maar toch. “Ik weet welke optie ik zou kiezen”, besluit Piva. “Maar Kevin De Weert beslist. Ik heb daarover niks te zeggen.”

‘‘Als je naar die ene overwinnin­g blijft zoeken, wordt het een vicieuze cirkel: je wint niet omdat je nog niet hebt gewonnen.’’ Valerio Piva ploegleide­r Dylan Teuns

 ?? FOTO BELGA ?? Dylan Teuns lijkt de Belgische troef op de steile klim vlak voor de finish. “Dat soort klimmen is hem op het lijf geschreven”, zeg zijn ploegleide­r Valerio Piva.
FOTO BELGA Dylan Teuns lijkt de Belgische troef op de steile klim vlak voor de finish. “Dat soort klimmen is hem op het lijf geschreven”, zeg zijn ploegleide­r Valerio Piva.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium