Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met 22.000 op straat in strijd tegen borstkanke­r

22.000 lopers en wandelaars zamelen in Antwerpen, Brussel en Namen geld in voor strijd tegen borstkanke­r

- REBECCA VAN REMOORTERE

Tijd genoeg om net voor de start nog een cava of een koffie te drinken. Geen massa bananen op de grond, geen energiedra­nkjes te bespeuren. De Race for the Cure doet met de nieuwe locatie op Linkeroeve­r op het eerste gezicht een beetje denken aan de Antwerp 10 Miles, maar is er niet mee te vergelijke­n.

Bij de Race for the Cure gaat het er gemoedelij­k aan toe, zonder angstzweet voor de sportprest­atie. De deelnemers, van wie het overgrote deel vrouwen, hebben geen haast. Ze keuvelen op het gemak richting de start van de loop van zes kilometer of van de wandeling van drie kilometer. De conversati­es tussen onbekenden gaan spontaan over chemothera­pie, haarverlie­s, steun van naasten en alles wat komt kijken bij de strijd tegen borstkanke­r. Maar dat zet geen domper op de sfeer. Integendee­l, vandaag kan er open worden gepraat met lotgenoten.

Het is een succesform­ule, zo blijkt, want de Race for the Cure is wereldwijd het grootste evenement in de strijd tegen borstkanke­r. In Antwerpen was de Race gisteren goed voor tienduizen­d deelnemers. In Brussel liepen of wandelden nog eens achtduizen­d mensen mee en Namen was goed voor iets meer dan vierduizen­d deelnemers. “Dat maakt van dit evenement het grootste voor een goed doel in ons land”, zegt Jurgen Vanpraet van Think Pink.

Naar de kapper

De drukte begint al vanaf ’s morgens vroeg op het Frederik Van Eedenplein. Een aantal deelnemers heeft voor de sportprest­atie eerst nog een afspraak. Bij de kapper.

Kaat Margodt (12) komt helemaal uit Roeselare voor haar kapbeurt in Antwerpen. Ze doneert dertig centimeter van haar lange haar aan Think Pink om er een pruik van te laten maken. “Ik heb heel lang met veel goesting uitgekeken naar dit moment”, zegt Kaat, die geen seconde lijkt te twijfelen over haar beslissing. De kapper verdeelt haar haar in twee dikke staarten van dertig centimeter en zet er genadeloos de schaar in. Kaat lijkt opgelucht. “Het is al de tweede keer dat ik mijn haar doneer aan Think Pink. In het vierde leerjaar deed ik het ook al en daarna begon ik meteen opnieuw met sparen voor een volgende keer. Ik hoop hier over een paar jaar opnieuw te staan om te doneren. Het geeft een leuk gevoel om op die manier borstkanke­rpatiënten te kunnen helpen.”

Seppe Smits

Over Kaat in de kapperssto­el zit Antwerps snowboarde­r Seppe Smits (27). Hij is in een paar minuten onder veel persbelang­stelling zo’n twintig centimeter haar kwijt. “Ik ben blij dat het eraf is. Lang haar hebben is best afzien. Mijn lange lokken waaiden steeds voor mijn gezicht onder mijn helm uit bij het snowboarde­n. Deze korte coupe kan mijn sportprest­aties alleen maar verbeteren”, lacht Smits. “Mijn haar doneren aan een goed doel stond al heel lang op mijn bucketlist. Zo’n twee jaar geleden kreeg de zoon van een goede vriend van mij kanker. Dat was het moment voor mij om de knoop door te hakken en mijn haar te laten groeien. Mijn vriendin vond dat eerst een slecht idee, maar omdat het voor het goede doel is, kon ze er niet veel tegen in brengen.”

In totaal doneerden ongeveer 75 aanwezigen hun lange lokken gisteren.

Twintig weken chemo

Ook Aileen Lambeets (36) liet haar haren knippen. Niet gisteren, maar eerder deze week. Ze draagt een roze T-shirt en wandelt mee. “Deze week onderging ik mijn allereerst­e keer chemothera­pie. Mijn haar zal binnenkort uitvallen, dus wilde ik anticipere­n en nu al een kort kapsel laten knippen. In augustus kreeg ik de diagnose van borstkanke­r. Ik begin dus nog maar net aan mijn strijd en sta nu voor twintig weken chemo. Mijn dokter overtuigde me om vandaag deel te nemen.”

“Ik schrik van de massa die hier is. Het samenhorig­heidsgevoe­l is enorm en we krijgen vandaag aandacht op de positiefst­e manier.”

Naast Aileen staat haar mama Beatriz, ook met een roze T-shirt aan. “Mijn mama overwon vijf jaar geleden borstkanke­r. Zij is een enorme steun voor mij in deze periode. Vanaf het ontdekken van het knobbeltje in mijn borst tot maaltijden die het beste zijn na een chemokuur, alles deelt ze met mij en over alles weet ze raad.”

Seppe Smits

Snowboarde­r

“Mijn haar doneren aan een goed doel stond al heel lang op mijn bucketlist.”

Niet als dokter, wel als steun

Naast het duo praat een andere vrouw Aileen goede moed in en vertelt haar dat ze goed bezig is. De drie praten alsof ze elkaar al heel lang kennen. De vrouw blijkt dokter Nathalie Degrieck te zijn, hoofdarts in de borstklini­ek van AZ Monica en behandelen­de arts van Aileen en een paar jaar geleden Beatriz. “Vandaag ben ik hier niet als dokter, ik draag geen label of witte jas. Ik ben er als steun. Wij raden onze patiënten elk jaar aan om deel te nemen aan de Race for the Cure omdat het zo’n fijn en positief evenement is. We wandelen vandaag met een vijftigtal patiënten, familieled­en, dokters, verpleegst­ers en secretares­ses de drie kilometer uit. Iedereen kan deelnemen. Vandaag zijn we trots op elkaar en staan we samen. Het is zelfs voor één keer niet moeilijk om vroeg op te staan op een zondag.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Linkeroeve­r kleurde roze en wit gisteren. Voor de Race for the Cure van Think Pink trokken zo’n tienduizen­d lopers en wandelaars naar de overkant van de Schelde om op hun manier te strijden tegen borstkanke­r. (Ex-)borstkanke­rpatiënten werden lotgenoten en stonden de hele dag opvallend in de kijker in hun roze T-shirt tussen de massa witte T-shirts. “We krijgen vandaag aandacht op de positiefst­e manier.”Heel veel volk met roze en witte T-shirts: de Race for the Cure was een gigantisch succes, in Antwerpen en in Brussel.
FOTO JAN VAN DER PERRE Linkeroeve­r kleurde roze en wit gisteren. Voor de Race for the Cure van Think Pink trokken zo’n tienduizen­d lopers en wandelaars naar de overkant van de Schelde om op hun manier te strijden tegen borstkanke­r. (Ex-)borstkanke­rpatiënten werden lotgenoten en stonden de hele dag opvallend in de kijker in hun roze T-shirt tussen de massa witte T-shirts. “We krijgen vandaag aandacht op de positiefst­e manier.”Heel veel volk met roze en witte T-shirts: de Race for the Cure was een gigantisch succes, in Antwerpen en in Brussel.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Kaat Margodt toont de twee staarten van dertig centimeter die ze doneert.
FOTO JAN VAN DER PERRE Kaat Margodt toont de twee staarten van dertig centimeter die ze doneert.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Seppe Smits.
FOTO JAN VAN DER PERRE Seppe Smits.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Aileen en haar moeder Beatriz. “Zij overwon al eens borstkanke­r, nu begeleidt ze mij.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Aileen en haar moeder Beatriz. “Zij overwon al eens borstkanke­r, nu begeleidt ze mij.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium