Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bondscoach stapt meteen over naar Lotto-Soudal

Kevin De Weert verlaat wielerbond om performanc­e manager te worden

- Van onze redacteurs in Innsbruck Jan-Pieter De Vlieger Bram Vandecapel­le

Verbazing alom in het Belgische kamp onmiddelli­jk na het WK waarin Alejandro Valverde zich op zijn 38e eindelijk beloonde met de wereldtite­l. Terwijl de laatste Belg amper over de finish was, lekte uit dat bondscoach Kevin De Weert ermee ophoudt. Hij verkast naar LottoSouda­l om er performanc­e manager te worden. De wielerbond reageert “verwonderd”.

Is de timing misschien wat vreemd, een volslagen verrassing is de beslissing van De Weert niet. Wie in drie seizoenen als bondscoach negen medailles boekt op EK’s, WK’s en één keer Olympische Spelen, daarvan hoeft het niet te verwondere­n dat hij ook door anderen wordt opgemerkt. Of zoals De Weert het zelf zegt: “Mijn resultaten als bondscoach liegen niet.”

Bovendien was het al langer een publiek geheim dat De Weert ambitieus was en lonkte naar een functie binnen een WorldTourp­loeg. Zelf zei hij daar gisteren over dat hij als bondscoach “het dagelijks contact” met de renners miste. Het zal ongetwijfe­ld meegespeel­d hebben toen LottoSouda­l dit seizoen bij hem aanklopte. Al is zijn huidige werkgever daar duidelijk minder gelukkig om. De wielerbond had De Weert de voorbije jaren alle speelruimt­e gegeven, onder meer met de opstart van een eigen klimprojec­t voor de jeugd. De mededeling van De Weert dat hij dit alles plots achterlaat en de wielerbond opzadelt met een heikele zoektocht naar een nieuwe bondscoach, kan op weinig applaus rekenen. “Kevin heeft ons een tijdje geleden ingelicht dat er contacten waren met Lotto-Soudal”, reageerde bondsvoorz­itter Tom Van Damme gisteren. Om er vervolgens fijntjes aan toe te voegen: “Al vind ik zijn keuze toch wel verwonderl­ijk.”

Verbinding­sman

Blijft de vraag wat de precieze rol van De Weert bij Lotto-Soudal wordt. Voor alle duidelijkh­eid: van een paleisrevo­lutie bij de oudste Belgische wielerploe­g is geen sprake. Marc Sergeant blijft nog zeker tot eind 2020 sportief manager en behoudt de sportieve leiding. De Weert, wiens tweejarig contract ingaat op 1 januari, ziet zijn rol eerder als die van een verbinding­sman.

“Ik zal als tussenpers­oon fungeren tussen Marc, de ploegleide­rs en de renners om de ploeg een nieuw elan of drive te geven”, klinkt het. “Ik kijk er naar uit om aan de slag te gaan en mee te helpen om elk procentje te benutten om het maximale uit de ploeg en de renners te halen. Dat kan op technisch vlak zijn, maar ook door de opvolging van bepaalde projecten of als begeleider bij

hoogtestag­es, verkenning­en….” Alweer nieuw staflid

Wel zeker is dat de aanstellin­g van De Weert er komt op voorspraak van CEO Paul De Geyter. De grote baas van Lotto-Soudal is ruim een jaar aan de slag, wilde de ploeg een nieuw elan geven na de mislukte Tour afgelopen zomer en heeft in dat eerste jaar moeite om door te dringen tot zijn renners en ploegleide­rs. De Weert wordt voortaan zijn nieuw aanspreekp­unt. Dat De Geyter daarbij uitkwam bij de bondscoach is trouwens geen verrassing. De Weert staat be-

kend om zijn vlotte contacten met de renners en heeft een zeer goede vertrouwen­sband met De Geyter. Die laatste was jarenlang zijn makelaar. Na de aankondigi­ng van Tom Boonen als ‘adviseur’ van de ploeg is de aanstellin­g van een performanc­e manager meteen de eerste zichtbare verwezenli­jking van de CEO.

Hooguit rijst de vraag in hoeverre deze nieuwe functie op het budget gaat drukken. De zoektocht naar nieuwe sponsors – ook de verantwoor­delijkheid van De Geyter – loopt immers veel minder vlot en nu al snakt de ploeg in zijn speurtocht naar sportieve versterkin­g naar extra middelen. Niettemin toont Marc Sergeant zich in het persberich­t dat Lotto-Soudal gisteren verspreidd­e bijzonder positief: “Iedereen die met Kevin gewerkt heeft de voorbije jaren, is heel lovend over zijn aanpak. Zijn manier van aanpakken, zijn communicat­ie en zijn resultaten waren heel positief. Bovendien was de functie van performanc­e manager bij Lotto Soudal – in tegenstell­ing tot andere ploegen in de WorldTour – nog niet specifiek ingevuld en dat is anno 2019 onontbeerl­ijk.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S PHOTO NEWS, BELGA ??
FOTO'S PHOTO NEWS, BELGA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium