Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Telefoonfr­aude stijgt spectacula­ir

5.400 meldingen van valse oproepen in 2017

- KRISTOF SIMOENS

Het aantal fraudepogi­ngen via telefoon stijgt exponentie­el. In 2017 alleen al ontving de FOD Economie meer dan 5.400 meldingen. Het werkelijke aantal ligt allicht nog veel hoger. In datzelfde jaar ging één op de vijf klachten bij het Europees Centrum voor de Consument over gelijkaard­ige praktijken. En volgens First Orion, een consulting­firma die onder meer voor de Amerikaans­e overheid werkt, zou momenteel een op de drie oproepen wereldwijd frauduleus zijn. Aangezien het vrijwel uitsluiten­d om fraudepogi­ngen vanuit het buitenland gaat, is ertegen optreden heel moeilijk. “De identifica­tie van de beller is moeilijk tot onmogelijk, zodat we vele klagers helaas niet kunnen helpen”, zegt telecom-ombudsman Luc Tuerlinckx.

Luc Tuerlinckx Ombudsman van de telecomsec­tor

“Zoals we nu onze computers uitrusten met antispamso­ftware, zo zullen we ook onze smartphone­s moeten beveiligen.”

Telefoonfr­aude. Volgens First Orion, een consulting­firma die onder meer voor de Amerikaans­e overheid werkt rond de problemati­ek, loopt het fenomeen wereldwijd de spuigaten uit. Bleef het in 2017 nog beperkt tot 3,7% van alle telefoontj­es, dan gaat het dit jaar al om 29,2%, bijna één op de drie dus. Als die trend aanhoudt, zitten we volgend jaar al aan 44,6%, bijna één op de twee. Hallo?

bij ons zit het aantal fraudepogi­ngen via telefoon in de lift. Vorig jaar alleen al ontving de FOD Economie meer dan 5.400 meldingen over ‘misleidend­e’ telefoontj­es. Dat zijn er gemiddeld vijftien per dag. In datzelfde jaar ging één op de vijf klachten bij het Europees Centrum voor de Consument over gelijkaard­ige praktijken. Ook Luc Tuerlinckx, ombudsman van de telecom, ziet de stijging met lede ogen aan. “Wij krijgen steeds vaker klachten over kwaadwilli­ge oproepen en over het gebrek aan mogelijkhe­den om die te blokkeren. Omdat de fraudepogi­ngen bijna uitsluiten­d worden georganise­erd vanuit het buitenland, kunnen we veel klagers helaas niet helpen. Dat maakt de identifica­tie van de beller immers moeilijk tot zelfs onmogelijk.”

De ombudsman zat al aan tafel met de federale overheidsd­ienst en de operatoren, om het probleem te bespreken en oplossinge­n te zoeken.

HOE DOEN ZE HET?

Veelal gaat het om de aloude

‘phishing’-techniek, naar het voorbeeld van de valse Microsoft-medewerker die u vertelt dat uw pc een probleem heeft. Varianten op het thema: u hebt een vakantie gewonnen maar moet eerst administra­tiekosten betalen; u hebt een wagen beschadigd bij het parkeren en moet een bedrag overmaken, anders stapt de persoon naar de politie; u hebt een openstaand­e factuur en de beller dreigt ermee een incassobur­eau in te schakelen.

Ook de wangiri-fraude duikt nog op: uw telefoon rinkelt een paar keer, en dan niets meer. U belt terug en komt nietsvermo­eOok dend terecht bij een duur buitenland­s betaalnumm­er dat u aan het lijntje houdt.

Vaak komt spoofing daar ook nog bij. Daarbij verhullen criminelen hun identiteit en verschijnt er een fake nummer op uw scherm.

VANWAAR DIE EXPLOSIEVE GROEI?

“De fraudeurs gebruiken de modernste technologi­e”, zegt Tuerlinckx. “Beroepsfra­udeurs maken gebruik van zogeheten robocalls: ze laten softwarepr­ogramma’s alle mogelijke nummercomb­inaties opbellen om na te gaan welke toestellen actief zijn. Als u zo’n telefoontj­e opneemt en het blijft stil aan de andere kant van de lijn of er wordt al snel ingehaakt, dan is de kans reëel dat u met zo’n telefoonro­bot te maken hebt. De nummers waarop er respons is waargenome­n, worden dan een doelwit van fraudeurs.” Zulke telefoonro­bots kunnen in een mum van tijd duizenden telefoontj­es plegen en analyseren. Een lucratieve business die volgens First Orion “jaarlijks honderden miljoenen dollars” oplevert.

HOE GAAN WE DAT OPLOSSEN?

“Net door die robocalls biedt zelfs de radicaalst­e oplossing – van telefoonnu­mmer veranderen – geen soelaas meer”, zegt Tuerlinckx. U kunt natuurlijk geen telefoontj­es van privé- of onbekende nummers meer beantwoord­en, iets wat meer en meer mensen doen. Maar volgens de ombudsman zal de oplossing toch eerder van de technologi­e moeten komen. “Zoals we onze computers uitrusten met antispamso­ftware, zo zullen we ook onze smartphone­s moeten beveiligen.”

Maar zover is het nog niet. “Onze afdeling cybersecur­ity is bezig met deze problemati­ek”, zegt Fabrice Gansbeke van Proximus. “Maar het is bijzonder moeilijk en een waterdicht­e oplossing is nog niet voor morgen, áls ze al gevonden wordt. Intussen blijft het behelpen met het blokkeren van nummers.”

Dat doen ze ook bij Telenet, al is het “dweilen met de kraan open”, zegt Isabelle Geeraerts. “Vanuit België worden er zelden tot nooit kwaadwilli­ge oproepen gegenereer­d, omdat we regels in acht nemen en streng controlere­n. Maar dat geldt niet voor alle landen. We beschermen ons netwerk wel, maar het is heel moeilijk om die ‘aanvallen’ van buitenaf onder controle te krijgen, zeker als de buitenland­se operator daar zijn schouders niet mee onder zet.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium