Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beste ministers, kom ook eens met de trein

- Christof Willocx redacteur economie brieven@gva.be

Uit het onderzoek CurieuzeNe­uzen blijkt dat de hoeveelhei­d stikstofdi­oxide die voornameli­jk door het verkeer wordt uitgestote­n, op 31,5% van de meetpunten in de Antwerpse binnenstad de gezondheid­snormen overschrij­dt. Een te grote blootstell­ing aan stikstofdi­oxide kan leiden tot hart- en vaatziekte­n en infecties aan de luchtwegen.

In kleinere steden zoals Mechelen en vooral Turnhout is de luchtkwali­teit een stuk beter, en in veel landelijke gemeenten is de luchtkwali­teit ondanks het plaatselij­ke verkeer zelfs echt goed. Die tegenstell­ing leidt tot een opmerkelij­ke onrechtvaa­rdigheid. Bewoners van de Antwerpse binnenstad verplaatse­n zich vaker met de fiets en het openbaar vervoer dan de bewoners van de platteland­sgemeenten. Maar omdat de bewoners van platteland­sgemeenten vaak met de auto naar de stad komen, hebben de bewoners van de Antwerpse binnenstad de hoogste kans op ziektes die voortkomen uit het drukke verkeer.

De Antwerpse afdelingen van Groen, CD&V en Open Vld pleiten daarom voor de invoering van een autoluwe stadskern. Maar die maatregel zal alleen zorgen voor een verschuivi­ng van het probleem. Bewoners van buiten de stad zullen nog altijd hun auto nodig hebben om tot op een parking aan de stadsrand te rijden en daar over te stappen op de tram. Een autoluw stadscentr­um zorgt er dus alleen voor dat de schadelijk­e gassen elders terechtkom­en. De echte oplossing voor dit probleem ligt op Vlaams en federaal niveau. Er moet eindelijk een absolute prioriteit worden gemaakt van de verbeterin­g van het openbaar vervoer. Voor een bewoner van Borgerhout is het makkelijk om in het weekend of ’s avonds laat de tram te nemen naar Antwerpen en terug. Voor een inwoner van Willebroek of Rijkevorse­l gaat dat niet.

Het is begrijpeli­jk dat ministers die elke dag door hun privéchauf­feur thuis met de auto worden afgezet, niet beseffen hoe groot dit probleem is. Daarom zou het geen slecht idee zijn dat alle federale en Vlaamse ministers ten minste voor één dag met het openbaar vervoer van en naar het werk gaan. Dan worden ze gedwongen om te berekenen hoeveel extra tijd ze met de trein, de tram of de bus kwijt zijn in vergelijki­ng met de auto, waardoor ze het probleem beter begrijpen.

Als dat niet lukt, zal het wachten zijn op de doorbraak van de elektrisch­e auto. Maar het kan nog jaren duren voor die betaalbaar wordt voor het grote publiek. Voor de gezondheid van de stadsbewon­er zijn dat verloren jaren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium