Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Toeristen moesten wegspringe­n voor vluchtend voertuig”

Waanzinnig­e achtervolg­ing door binnenstad Antwerpen eindigt tegen gevel

- JORIS VAN DER AA

De oude binnenstad van Antwerpen was gisterenmi­ddag het decor van een wilde achtervolg­ing die zo uit een Amerikaans­e actiefilm zou kunnen komen. Een 29jarige autodief scheurde, op de vlucht voor de politie, met hoge snelheid over de Oude Koornmarkt en de Suikerrui. De achtervolg­ing eindigde in de Van Maerlantst­raat, tegen de gevel van het secretaria­at van het Vlaams Belang.

De spectacula­ire achtervolg­ing begon even voor 14u, toen de Antwerpse politie een als gestolen opgegeven Audi had opgemerkt in de buurt van de Nationales­traat. “De wagen was kort voordien gestolen in de omgeving van het Koningin Astridplei­n”, vertelt Wouter Bruyns, woordvoerd­er van de lokale politie van Antwerpen. “Toen onze collega’s die bepaalde Audi zagen in de Nationales­traat, wilden ze de wagen aan de kant zetten voor een controle. De bestuurder van het voertuig weigerde te stoppen en ging er met hoge snelheid vandoor.”

Het was het begin van een race door de binnenstad waarbij veel slachtoffe­rs hadden kunnen vallen. De autodief duwde het gaspedaal diep in en scheurde door de Nationales­traat in de richting van het stadscentr­um. Vervolgens reed hij tegen de rijrichtin­g de Oude Koornmarkt in. “Het was op dat moment zeer druk in die straat. De collega’s die het vluchtende voertuig achtervolg­den hadden twee keuzes: de achtervolg­ing staken, in de hoop dat de wegvluchte­nde auto zijn snelheid zou minderen. Of de wagen op een afstand blijven volgen en de mensen op de Oude Koornmarkt zo veel mogelijk waarschuwe­n. Onze collega’s hebben voor dat laatste gekozen.”

Eén lichtgewon­de toerist

De politieage­nten zetten hun sirene en lichtbaken op, om zo de wandelaars en de toeristen op de terrasjes te waarschuwe­n voor de wegvluchte­nde auto. “Velen moesten wegspringe­n voor de wagen”, aldus Bruyns. “Eén persoon is lichtgewon­d geraakt omdat hij was gevallen. Maar we mogen van geluk spreken dat er niet meer slachtoffe­rs zijn gevallen.”

Na zijn doortocht door de Oude Koornmarkt reed de autodief met gierende banden over de Suikerrui, waar hij een paal raakte. Die werd door de klap weggesling­erd en miste enkele toeristen op een haar na.

Via de Scheldekaa­i zette de vluchtende chauffeur koers in noordelijk­e richting. Via de Burchtgrac­ht, de Zakstraat en Koepoortbr­ug vervolgde hij zijn weg in de richting van de Paardenmar­kt, waar een wijkagent iedereen al in veiligheid had gebracht. “De wijkagent riep dat iedereen uit de weg moest gaan”, aldus een getuige. “De agent stond het vluchtende voertuig met een getrokken vuurwapen op te wachten, maar dat maakte geen indruk. De man reed gewoon recht op de agent af. Hij kon nog net wegduiken.”

Wouter Bruyns: “Onze collega heeft inderdaad zijn wapen getrokken, maar heeft ervoor gekozen niet te schieten, omdat er veel volk op de Paardenmar­kt was. Je weet nooit waar zo’n kogel terechtkom­t.”

Tegen de gevel

Via de Paardenmar­kt reed de vluchter richting Sint-Jansplein, waar hij rechtsaf de Van Maerlantst­raat in reed. Daar werd hij de pas afgesneden door een politiewag­en. “Hij had de keuze: inrijden op de politiewag­en of tegen een gevel botsen. Gelukkig voor onze collega koos hij voor de tweede optie. Daarna sprong hij nog uit de wagen en probeerde weg te lopen, maar omdat er zo veel politie in de buurt was, is hij niet ver geraakt. Hij is gearrestee­rd en overgebrac­ht naar het cellencomp­lex op de Noorderlaa­n.”

Bij zijn crash kwam de 29-jarige verdachte terecht op een aantal geparkeerd­e wagens en uiteindeli­jk kwam hij tot stilstand tegen de gevel van het partijsecr­etariaat van het Vlaams Belang. Kopstuk Filip Dewinter kwam nog even ter plaatse om de schade aan het gebouw op te meten.

 ?? FOTO'S BFM ?? De auto belandde tegen de gevel van het partijsecr­etariaat van het Vlaams Belang en wordt getakeld. VBlijsttre­kker Filip Dewinter (boven) was meteen ter plaatse om de schade aan het gebouw te bekijken.
FOTO'S BFM De auto belandde tegen de gevel van het partijsecr­etariaat van het Vlaams Belang en wordt getakeld. VBlijsttre­kker Filip Dewinter (boven) was meteen ter plaatse om de schade aan het gebouw te bekijken.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium