Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Iederéén wil betere luchtkwali­teit

-

Groen pleit naar aanleiding van de resultaten van CurieuzeNe­uzen voor de invoering van autoluwe binnensted­en. “Uit de resultaten blijkt dat steden die investeren in mobiliteit­sstromen en autoluwe stadskerne­n duidelijk beter scoren dan steden die koning auto alle ruimte laten”, zegt voorzitter Meyrem Almaci. “Zo doet Antwerpen het slecht en haalt Gent opnieuw adem. Het Gentse circulatie­plan werkt. Gezondere lucht, minder files, meer fietsers en openbaar vervoer.” Groen pleit onder meer voor autoluwe stadskerne­n in alle centrumste­den, circulatie­plannen die onnodig doorgaand verkeer weren en autovrije schoolstra­ten. “Uit de cijfers zie je net dat het optrekken en afremmen van auto’s voor grote concentrat­ies zorgt. Zeker in de buurt van de allerjongs­ten moeten we dit vermijden,” zegt Almaci.

Ook Jinnih Beels, lijsttrekk­er voor sp.a in Antwerpen, vindt dat de politiek in actie moet komen. Ze wil zwaar investeren in openbaar vervoer. Tegen 2030 wil haar partij ook alle bussen en trams emissievri­j maken. Dieselbuss­en zouden dan de stad niet meer in mogen. Sp.a wil ook de lage-emissiezon­e in Antwerpen stapsgewij­s uitbreiden, met steunmaatr­egelen zoals taxicheque­s voor mensen die de zone niet meer in kunnen.

CD&V Antwerpen pleit dan weer voor een autoluwe stadskern. De partij wil de opbrengste­n van de lage-emissiezon­e herinveste­ren in de vergroenin­g van Antwerpen. Net als sp.a en Groen wil CD&V fors meer investeren in openbaar vervoer.

Philippe De Backer (Open Vld) ziet de Ring, de slechte doorstromi­ng en de haven als pijnpunten in Antwerpen. “Laten we dit aanpakken met de overkappin­g en een autoluw centrum waarbij leveringen door zwaar vrachtverk­eer buiten de schooluren in venstertij­den gebeuren”, zegt hij.

De Antwerpse schepen voor Leefmilieu Nabila Ait Daoud (N-VA) ziet in de resultaten van CurieuzeNe­uzen dat de lage-emissiezon­e in Antwerpen zijn vruchten afwerpt. “Waar ze van kracht is, daalt de concentrat­ie van stikstofdi­oxide”, zegt de schepen. “We doen nu een onderzoek naar de uitbreidin­g van de lage-emissiezon­e.”

De actiegroep Vlaanderen Ecomobiel pleit dan weer voor een lage-emissiezon­e in heel Vlaanderen. “Waarom mag de luchtkwali­teit in steden worden aangepakt en moeten de mensen op

de parking verrotten in fijn stof?”, vraagt Paul Schietekat zich af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium