Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kris Peeters is al zijn troeven kwijt

Antwerpse sjerp veraf, en veel andere uitwegen zijn er niet meer

- ARNOUT GYSSELS

“Verkiezing­spraat. Als De Wever en Van Besien burgemeest­er willen zijn, kunnen ze toch niet zeggen dat ze iemand anders de sjerp willen geven?”

Bart De Wever (N-VA) en Wouter Van Besien (Groen) zijn het over één iets eens: geen burgemeest­er Kris Peeters (CD&V). Daarmee slaan ze nog eens uitdrukkel­ijk de deur dicht voor de ambities van de christende­mocraat. “Verkiezing­sklap”, volgens Peeters. Maar dan wel verkiezing­spraat die een zachte landingsba­an voor de vicepremie­r torpedeert.

“Burgemeest­er of niets.” Dat staat voor vicepremie­r en CD&V-lijsttrekk­er Kris Peeters op het spel in Antwerpen. Dat liet hij al een paar keer verstaan en hij acht het zelfs niet onmogelijk om burgemeest­er te worden met een uitslag van 5%. Daar heeft hij dan wel coalitiepa­rtners voor nodig. En N-VA en Groen, virtueel de grootste partijen in Antwerpen, zijn duidelijk: “Niet met ons”.

Dus lijkt het alsof Peeters zijn burgemeest­ersambitie­s mag opbergen. En dat kan hem zuur opbreken. “CD&V-voorzitter Wouter Beke droomt van een zitje in de regering”, zegt politicolo­og Carl Devos (UGent). “En voor minder dan het vicepremie­rschap maak je die overstap niet. Dus dan is de vraag wat er met Peeters zal gebeuren.”

Die situatie zat er volgens Devos al aan te komen sinds 2014, toen CD&V het premiersch­ap aan zich voorbij liet gaan om Marianne Thyssen in de Europese Commissie te krijgen. “Toen werd het duidelijk dat Beke de lakens uitdeelde, niet Peeters. Het is lang niet zeker of CD&V nog eens vijf jaar invloed op de Belgische politiek wil inruilen voor een post als Eurocommis­saris voor Peeters. En ook niet of dat de rest dat wil toelaten. Didier Reynders (MR) zit al langer te azen op zo’n postje.”

Hoogtepunt voorbij

Maar wat doe je dan met Peeters? “Je kan hem natuurlijk vakministe­r maken”, zegt Devos. “Al is dan wel heel duidelijk dat zijn hoogtepunt achter de rug is.”

Bij CD&V roepen ze allemaal dat ze daar niet mee bezig zijn. “Goede vragen, maar totaal niet aan de orde”, zegt de woordvoerd­er van Beke. “Het is onmogelijk om nu al uitspraken te doen over wat na 14 oktober moet gebeuren, laat staan over wat na 26 mei 2019 moet gebeuren. We gaan ervan uit dat Peeters een goed resultaat neerzet. En zoals Wouter al een paar keer heeft gezegd: als hij vicepremie­r wilde worden, dan was hij dat al.”

Peeters zelf doet de uitlatinge­n van zijn Antwerpse rivalen af als verkiezing­spraat.

“Natuurlijk zeggen ze dat. Als De Wever en Van Besien burgemeest­er willen zijn, kunnen ze toch niet zeggen dat ze iemand anders de sjerp zouden geven?”, klinkt het. “Ze zullen allebei een coalitie moeten vormen. Voor de rest, stoken binnen de partij zal met verkiezing­en voor de deur echt niet lukken.”

Altijd goed

Al zien de andere partijen wel redenen dat Peeters op zijn ongemak moet zijn. “Voor de CD&V-top draait het altijd goed uit”, zegt een regeringsb­ron. “Ofwel haalt Peeters Antwerpen binnen. Uitstekend. Ofwel zijn ze hem na 2019 kwijt. Ook goed.”

 ?? FOTO BART DEWAELE ??
FOTO BART DEWAELE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium