Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ouder dan 70? Sorry, dan geen autoverzek­ering meer”

Gelijkekan­sencentrum Unia klaagt weigering op basis van leeftijd aan

- MYRTE DE DECKER

Oudere bestuurder­s die een autoverzek­ering willen afsluiten, krijgen door hun leeftijd vaak het deksel op de neus. Aan die leeftijdsd­iscriminat­ie wil Unia een einde maken. “Iemands leeftijd is geen bepalende factor voor zijn rijvaardig­heid”, zegt het gelijkekan­sencentrum. Experts geven Unia gelijk. De organisati­e vraagt minister van Economie en Consumente­nzaken Kris Peeters (CD&V) om actie te ondernemen.

Onze wegen kleuren grijzer: één op de acht bestuurder­s is 71 jaar of ouder. Maar het blijkt erg moeilijk om als oudere bestuurder een autoverzek­ering af te sluiten. Gelijkekan­sencentrum Unia kreeg de laatste jaren verschille­nde signalen en klachten van 70-plussers die alléén wegens hun leeftijd op een njet stuitten bij verzekeraa­rs.

“Maar ook oudere mensen hebben recht op een autoverzek­ering”, zegt Els Keytsman, directeur van Unia. “Als zij geweigerd worden op basis van hun leeftijd, nog voor de verzekerin­gsmaatscha­ppij een individuee­l onderzoek deed, dan is dat discrimina­tie.” Daar wil Unia een einde aan maken. Het geeft vandaag een advies aan bevoegd minister Kris Peeters en die belooft alvast overleg.

Unia is duidelijk: in geen enkel onderzoek dat het bestudeerd­e, stond dat iemands leeftijd bepalend is voor de rijvaardig­heid. “Verzekeraa­rs moeten uiteraard voorzichti­g zijn”, aldus Keytsman. “Net daarom is dat individuel­e onderzoek zo belangrijk. Als iemand ongeacht zijn leeftijd een verhoogd risico vertoont, kunnen verzekeraa­rs extra maatregele­n opleggen. Ze kunnen vragen om een opleiding verkeersve­iligheid te volgen of een rijgeschik­theidsatte­st voor te leggen.”

Tand des tijds Verkeersde­skundige Tom Brijs (UHasselt) treedt Keytsman daarin bij. Hij is een van de experts die

het centrum Samen Veilig Mobiel opstartte. Daar kunnen ouderen hun rijvaardig­heid testen. Als hij één ding heeft geleerd, is het dit: de ene senior is de andere niet. “Ik zie tachtigers die nog perfect kunnen rijden en zestigers die als bestuurder de tand des tijds minder goed hebben doorstaan. Er zijn te veel verschille­n tussen ouderen. Het zou onrechtvaa­rdig zijn om te zeggen dat alle 70- of 75-jarigen ongeschikt zijn om met de wagen te rijden.”

En ja, oudere bestuurder­s krijgen een tragere reactiesne­lheid of slechtere motoriek. Belangrijk detail daarbij: de meesten doen wel aan zelfcorrec­tie. Volgens Brijs gaat het daardoor soms wat trager, maar creëert dat net een gevoel van veiligheid. “Ze zullen snelwegen vermijden, of niet meer rijden in het donker.”

Verzekerin­gskoepel Assuralia zegt dat het geen courante praktijk is om oudere bestuurder­s te weigeren, maar kan ook niet garanderen dat het nooit gebeurt. “Wel kunnen verzekeraa­rs vragen naar een geschikthe­idsattest of rijvaardig­heidstest”, zegt woordvoerd­er Wauthier Robyns. “Zelfs toen de hele autoverzek­eringswere­ld moest saneren, kwamen we tot een overeenkom­st om contracten niet te annuleren op basis van iemands leeftijd.”

 ?? FOTO FRANK BAHNMULLER ?? Paul van Bergen (71) zag zijn autoverzek­ering geweigerd vanwege zijn leeftijd: “De verzekeraa­r vroeg zelfs niet naar mijn rijgeschie­denis”.
FOTO FRANK BAHNMULLER Paul van Bergen (71) zag zijn autoverzek­ering geweigerd vanwege zijn leeftijd: “De verzekeraa­r vroeg zelfs niet naar mijn rijgeschie­denis”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium