Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bosuil volgend jaar volledig vernieuwd

Antwerp wil geen gemeenscha­ppelijk stadion, maar krijgt renovatie en uitbreidin­g

- GERT GYSEN

Er komt geen gezamenlij­k voetbalsta­dion voor Antwerp en Beerschot Wilrijk. Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) en clubvoorzi­tter Paul Gheysens hebben zaterdag op een persconfer­entie bekendgema­akt dat Antwerp op de Bosuil zal blijven. Het stadion wordt volledig dichtgemaa­kt en de capaciteit wordt opgetrokke­n naar 23.000 plaatsen. Het vernieuwde stadion zou klaar moeten zijn in 2019. “Maar Antwerpen heeft nog nood aan een multifunct­ioneel stadion voor 50.000 personen”, aldus De Wever.

De Bosuil kreeg afgelopen zomer al een gloednieuw­e tribune, maar nu wordt het volledige stadion onder handen genomen. De hoeken worden dichtgemaa­kt, waardoor de Bosuil een soort arena wordt. “Met deze gesloten constructi­e hoor je bijna geen geluid buiten het stadion”, vertelde voorzitter Paul Gheysens op de persconfer­entie. Na de vernieuwin­gen zal de capaciteit ook stijgen naar 23.000 plaatsen. “Maar misschien kunnen we dat nog optrekken tot 27.000. Dat is nog niet helemaal zeker, maar de infrastruc­tuur is er in ieder geval.”

“In het stadion komen er bovendien camera’s met gezichtshe­rkenning om de veiligheid te verhogen. Ook de mobiliteit wordt aangepakt met een sensibilis­eringscamp­agne. We willen supporters aanmoedige­n om met de fiets te komen, want 70% van de supporters komt van binnen een straal van zeven kilometer. Bovendien praten we met De Lijn om de capaciteit van de trams te verhogen.

Nieuw jeugdcompl­ex Afgelopen zomer kwam er al een nieuwe hoofdtribu­ne. Het komende

jaar worden ook de drie andere tribunes volledig vernieuwd. “We gaan het in etappes doen”, aldus de baas van bouwbedrij­f Ghelamco. “Tribune 4 wordt vandaag niet meer gebruikt. Die gaan we dus vroeger afbreken, want daar is het meeste werk aan. Daarin komt er nieuwe infrastruc­tuur voor de jeugd.”

Dat is een belangrijk­e stap voor Gheysens. “Waarom zijn er vandaag zo veel goede Belgische veldrijder­s? Omdat we de infrastruc­tuur ervoor hebben én mensen die er iets van kennen. We gaan van tribune 4 iets prachtigs maken voor de jeugd.”

Nadien worden tribunes 2 en 3 onder handen genomen. “Dat is in feite een ruwbouw met een dak op. Dat kan allemaal gebeuren op twee à drie maanden tijd. Tribune 2 blijft de sfeertribu­ne, vergelijkb­aar met de Gelbe Wand in Dortmund.”

In het ideale scenario gebeuren die werken in de competitie­vrije periode in juni en juli.

Sportstad Volgens De Wever profileert Antwerpen zich met dit project nog-

maals als dé sportstad van Vlaanderen. “Dat was onze grote ambitie. We hebben een sterk verhaal. Recent hebben we ook het WK wielrennen naar hier gehaald. Toen we daar zes jaar geleden mee begonnen, werden we uitgelache­n omdat dé Vlaamse volkssport er slecht voor stond in Antwerpen. Wat met koning voetbal? Dat lijkt

Paul Gheysens

Voorzitter Antwerp

“We doen het in etappes. Van tribune 4 maken we iets prachtigs voor de jeugd. Dat kan in twee à drie maanden tijd.”

nu lichtjaren geleden.”

De Antwerpse burgemeest­er was onder de indruk van de snelheid waarmee Gheysens de plannen aanpakte. “Op dag één zijn dat foto’s op een gsm met een gebouw in New York. Op dag twee is er een tekenschet­s en op de derde dag was er zelfs al een betere schets. Dat is van een profession­alisme en een snelheid die ongezien is. De vroegere infrastruc­tuur was ondermaats. Wat hier wordt gepresente­erd, komt 100% tegemoet aan de dromen van de

fans. Vroeger waren er misschien grootvader­s die niet met de kleinkinde­ren kwamen, of mannen die hun vrouw liever thuis lieten. Dat zal voortaan anders zijn. Dit is een boost voor het imago van de club en voor de stad.”

Het vernieuwde stadion zou in 2019 al af moeten zijn. “Paul Gheysens werkt aan de snelheid van het licht, dat hebben we gezien met tribune 1. Wij hebben al een eerste scan gedaan, maar zien geen probleem met vergunning­en. Wij proberen het tempo van Gheysens te volgen en willen dit realiseren in 2019.”

Gheysens wilde niet kwijt hoeveel het hele project zal kosten. “Het is met een mooie return”, lachte hij de vraag weg. “Het zal in ieder geval minder zijn dan de kostprijs van de hoofdtribu­ne, omdat we die accommodat­ies niet meer moeten voorzien.”

Grote concerten

Maar de make-over van de Bosuil betekent niet dat het idee van een groot Antwerps megastadio­n definitief van de baan is. De Wever droomt nog steeds van een groot multifunct­ioneel stadion voor 50.000 personen. “Antwerpen heeft daar nood aan”, aldus de burgemeest­er. “Ik droom van grote voetbalmat­chen en grote concerten. Als Beyoncé in België wil komen zingen, of Barcelona hier wil komen voetballen, dan moet dat nu in Brussel. Dat willen wij ook in Antwerpen. Maar voor de supporters is dit goed. Dit is de garantie dat de fans van Antwerp niet worden weggejaagd van de Bosuil.”

Bart De Wever

Burgemeest­er (N-VA)

“Dit is de garantie dat de fans van Antwerp niet van de Bosuil worden weggejaagd.”

 ??  ?? Bart De Wever, Ludo Van Campenhout en voorzitter Paul Gheysens stellen samen de plannen voor de Bosuil voor.
Bart De Wever, Ludo Van Campenhout en voorzitter Paul Gheysens stellen samen de plannen voor de Bosuil voor.
 ??  ??
 ?? FOTO FRANK BAHNMULLER FOTO RR ?? Simulatie van de vernieuwde Bosuil. Het stadion krijgt een gesloten constructi­e, zodat het geluid buiten niet meer te horen is.
FOTO FRANK BAHNMULLER FOTO RR Simulatie van de vernieuwde Bosuil. Het stadion krijgt een gesloten constructi­e, zodat het geluid buiten niet meer te horen is.
 ?? FOTO FRANK BAHNMULLER ??
FOTO FRANK BAHNMULLER
 ?? FOTO FRANK BAHNMULLER ??
FOTO FRANK BAHNMULLER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium