Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Veel meer dan wat leuke snoetjes”

Tienermeis­jes uren in de rij op fandag Koreaanse band BTS

-

Een legertje fans van de wereldwijd razend populaire Koreaanse popband BTS verzamelde zaterdag voor een fandag in de Proximusve­stiging op de Meir. Tienermeis­jes stonden urenlang in de rij in de hoop een poster van hun idolen te kunnen bemachtige­n.

K-pop, of Koreaanse popmuziek, is Europa aan het veroveren en is vooral bij tieners een hype. De zevenkoppi­ge Zuid-Koreaanse band BTS, of Bangtan Boys, is veruit de populairst­e exponent. Begin september verbrak de band een YouTube-record: in één dag tijd werd de clip van hun nummer ‘Idol’ 45 miljoen keer bekeken. Hun wereldtour­nee, die ook Parijs, Londen en Amsterdam aandoet, was in een mum van tijd uitverkoch­t. En op social media breeekt BTS nog meer records, met een half miljard likes en retweets op Twitter. Maar wat maakt die band nu zo bijzonder? “De bandleden hebben veel meer te bieden dan alleen maar wat leuke snoetjes”, vindt de 18-jarige Niki, een hevige BTS-fan. “Ze hebben diepgang en zijn enorm getalentee­rd. Je voelt dat ze echt mensen willen helpen, zoals blijkt uit hun engagement voor Unicef. In België wordt er helaas te weinig gedaan voor hun fans.” Daarin wilden Proximus en LG Electronic­s veranderin­g brengen. Na een eerste fandag in Hasselt hielden ze zaterdag een BTS-evenement in Antwerpen. Met succes, want zo’n 350 leden van het ‘BTS-Army’, zoals de fans zichzelf noemen, schoven aan voor een fanpack, een poster of een gemonteerd­e foto met hun idolen. Al benadrukke­n ze dat de bandleden zich geenszins zo gedragen. “Integendee­l. In hun heel persoonlij­ke teksten tonen ze gewone mensen te zijn”, vertelt de 13-jarige Maja. “Het succes werd hun niet in de schoot geworpen. Ze hebben er keihard voor gewerkt”, voegt haar vriendin Abigail toe. “Zelf kreeg ik dankzij hen veel meer zelfvertro­uwen. Ik ken al hun danspassen

en durf die ook te tonen. De band vormt gewoon een deel van ons leven.” Vijfhonder­d euro

De meisjes zouden dolgraag een concert van BTS bijwonen. Dat daar flink wat geld mee gemoeid kan gaan, bewijst de 20-jarige Mayka Cobbaert. “Ik telde 500 euro neer voor het concert in Amsterdam. Ik studeer Koreaans aan de universite­it en heb daardoor een sterke interesse in K-pop. Maar ik ben ook gewoon een fan van BTS. Ik heb een moeilijke periode achter de rug en had daarbij veel aan hun songs” Ook Jade Daems (21), die in een coverbandj­e nummers van BTS speelt, putte kracht uit hun teksten. “De band heeft me mee door een depressie geholpen. Geestelijk­e gezondheid is voor hen heel bespreekba­ar. De aandacht die ze aan mensen schenken en de persoonlij­ke thema’s die ze aankaarten, maken BTS zo bijzonder.”

 ?? FOTO ILSE PRINSEN ?? Merel, Katoo, Margot, Kimberley en Gaelle kennen alle BTS-nummers uit het hoofd en zingen die luidkeels mee. “Zelfs mijn mama wordt stilaan fan, omdat ze de muziek zo vaak te horen krijgt”, vertelt Gaelle uit Oostende, die samen met haar collega-fans de Koreaanse versie van een hartje maakt.
FOTO ILSE PRINSEN Merel, Katoo, Margot, Kimberley en Gaelle kennen alle BTS-nummers uit het hoofd en zingen die luidkeels mee. “Zelfs mijn mama wordt stilaan fan, omdat ze de muziek zo vaak te horen krijgt”, vertelt Gaelle uit Oostende, die samen met haar collega-fans de Koreaanse versie van een hartje maakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium