Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voortaan kunnen we echt afscheid nemen”

Burcht opent rustplaats voor huisdieren

-

De opening van de hondenloop­zone en de nieuwe dierenrust­plaats ernaast trok zaterdag in Burcht veel interesse van buurtbewon­ers en hun viervoeter­s. Tegen het einde van het jaar kunnen inwoners er hun huisdier laten begraven.

Naast Aarschot en Ninove is Zwijndrech­t sinds dit weekend nog maar de derde locatie in Vlaanderen met een dierenkerk­hof. Die rustplaats is wel alleen bedoeld voor de huisdieren van inwoners van Zwijndrech­t en Burcht. Ze is gelegen vlak naast de nieuwe hondenloop­zone. “We zaten hier met een groenruimt­e van 130 meter lang die we diervriend­elijk wilden inrichten. Naast de idee voor de hondenloop­zone was ook de vraag voor een dierenrust­plaats gerezen. De twee gaan nu harmonieus samen, al zullen ze nog door bomen van elkaar gescheiden worden. Die komen er met het plantseizo­en”, zegt schepen van Dierenwelz­ijn Aard Van der Donckt (Groen).

De concrete regelgevin­g rond de dierenrust­plaats moet nog wel langs de bevoegde commissie passeren en goedgekeur­d worden in de gemeentera­ad. Pas vanaf dan kunnen geïnteress­eerden aankloppen. “Na de crematie van het overleden huisdier kunnen baasjes een aanvraag doen bij de gemeente voor een plaats op de dierenrust­plaats. Ze kunnen kiezen tussen de strooiweid­e, de ruimte met duurzame urnen met gedenkstee­n of voor een plekje voor tijdelijke en biologisch afbreekbar­e urnen.”

Acteur en dierenlief­hebber Pol Goossen las op de openingspl­echtigheid een tekst voor over het verliezen van een huisdier. Een tekst die heel wat aanwezige baasjes wist te raken. “Begin dit jaar is mijn hondje overleden, ik heb het laten cremeren, maar uitstrooie­n kon nog niet. Ik heb er nog altijd veel verdriet van. Het zou enorm hebben geholpen als ik haar een plaatsje had kunnen geven op de begraafpla­ats. Dan kun je pas echt mooi afscheid nemen en blijft de herinnerin­g”, vindt Rita Hendrickx (61).

De Burchtse begraafpla­ats telt nu een veertigtal plaatsen. De gemeente overweegt nog een extra rustplaats op het Zwijndrech­tse grondgebie­d, als de vraag groot genoeg is.

 ?? JAN VAN DER PERRE ?? Acteur en hondenlief­hebber Pol Goossen leest een passende tekst voor.FOTO
JAN VAN DER PERRE Acteur en hondenlief­hebber Pol Goossen leest een passende tekst voor.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium