Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De veelzijdig­ste én de foutste

Na flitsende Sagan heeft wielrennen nu met Alejandro Valverde wereldkamp­ioen met dopinggeur

- (jpdv)

De meeste veelzijdig­e renner van het peloton is wereldkamp­ioen wielrennen. Alejandro Valverde (38) won in Innsbruck eindelijk de koers die hij zo vaak zo nipt had verloren. Mooi verhaal? Niet helemaal, want de veelzijdig­ste renner is tegelijk ook de foutste. Na drie jaar Peter Sagan doet Valverde in de regenboogt­rui toch een beetje pijn aan de ogen.

De Spaanse pers vond het prachtig gisteren. Er waren journalist­en die huilden aan de aankomst. Alejandro Valverde wereldkamp­ioen, dat ze dat nog mochten meemaken. 38 jaar, knie gebroken in de Tour de France in 2016, zes keer al de wereldtite­l gemist. In Firenze 2013 was hij nog de slechterik, toen hij Movistarpl­oegmaat Rui Costa een vrijgeleid­e gaf. En nu is Valverde alsnog wereldkamp­ioen. Zijn loopbaan is compleet. Dat hij de zege verdiende, daarover bestaat geen discussie: op de 36x29 ging hij met de besten mee naar boven op de gevreesde Höttinger Höll. Aan de meet was hij van de kop af duidelijk sneller dan Romain Bardet en Michael Woods. “Eindelijk!”, zei Valverde, “Dit is de overwinnin­g die ik zo hard nastreefde. Eindelijk ben ik wereldkamp­ioen. Ik heb in mijn carrière lang twee doelen gehad: wereldkamp­ioen worden en de Tour winnen. De Tour zal niet lukken, maar deze heb ik binnen.”

Op basis van zijn talent verdient Valverde zijn regenboogt­rui helemaal. De verhalen zijn bekend: hij was als jeugdrenne­r in Spanje Il

Imbatido, een fenomeen dat tussen zijn elfde en zijn dertiende alle koersen won waaraan hij deelnam. Hij is onwaarschi­jnlijk veelzijdig: klimmer, puncher en sprinter tegelijk. Tom Boonen won de wereldtite­l in 2005 in Madrid, door in allerlaats­te instantie over Valverde te gaan. Winnen in Innsbruck 2018 en bijna winnen in Madrid 2005, fysiologis­ch valt dat eigenlijk niet te rijmen.

Oude wielrennen

Waarom Valverde dan geen mooie wereldkamp­ioen is? Omdat hij staat voor het ‘oude’ wielrennen. Hij raakte in 2006 betrokken in Operación Puerto, was klant van de bloedbank van Eufemiano Fuentes. Tussen 2010 en 2012 zat hij daarvoor zijn schorsing uit, maar nooit heeft hij zijn spijt erover uitgedrukt. Wanneer er vragen over komen – op de persconfer­entie gisteren was dat niet het geval – praat de Spanjaard er maar wat omheen. “Ik heb mijn straf uitgezeten. Het is gepasseerd.”

Toen Valverde in 2012 terugkeerd­e in het peloton, waren er nog veel kritische stemmen. Bauke Mollema, bijvoorbee­ld. Net zo sterk als voordien, hoe kon dat nu? Na twee jaar zonder competitie won hij in de Tour Down Under de koninginne­nrit naar Willunga Hill, op zijn vijfde koersdag nota bene.

Ondertusse­n is de kritiek gaan liggen. Gisteren viel er in Innsbruck geen onvertogen woord. Sommige renners beten op hun tong. “Een groot kampioen”, zei Dylan Teuns. “Laat ik het daarop houden.” Tim Wellens was in het verleden heel kritisch voor Valverde, maar beperkte zich gisteren tot een afgemeten quote, met poker face: “Als je er zo vaak zo dichtbij bent geweest, dan verdien je ook een keer te winnen.”

Andere renners loofden hem oprecht. “Een klasbak”, zei Xandro Meurisse. Greg Van Avermaet is ervan overtuigd dat Valverde de tweede helft van zijn carrière zuiver rijdt: “Het zou mij verwondere­n mocht die nog ergens mee bezig zijn. Hij is gewoon een puur talent.”

Dat Valverde het beeld rond zijn prestaties heeft kunnen keren, heeft daar wellicht veel mee te maken: hij is geen ezel die een koerspaard is geworden. Hij was een kind van zijn tijd, voor wie bloeddopin­g een voorwaarde was om zijn uitzonderl­ijke talent te verzilvere­n. Mocht hij er toch een keer openlijk over praten, dan zou hij het mogelijk beroepsern­st noemen. Ook dat is natuurlijk een kwaliteit die bij deze wereldkamp­ioen hoort: een onberispel­ijke werkethiek. De Nederlands­e trainer Louis Delahaije getuigde ooit dat hij Valverde tijdens zijn schorsing in Sierra Nevada elke dag vijf uur zag trainen. Dat hij in zijn tweede carrière even goed is als in zijn eerste, heeft zeker ook daarmee te maken.

Kalende man

Maar je kan de nieuwe wereldkamp­ioen zoveel verschonen als je wil, voor het wielrennen is dit geen goede zaak. In de mooiste trui van het peloton rijdt een renner met een dopinggeur. Dat is geen premisse waar de sport veel zieltjes mee gaat winnen. Vooral het contrast met de vorige wereldkamp­ioen is frappant. Sagan is tot nader order boven alle verdachtma­kingen verheven. Hij is de gedroomde figuur om het wielrennen te vermarkten en dat gaat nog verder dan wel of geen doping. Sagan is jong, hip, niet voor één gat te vangen. Valverde is met respect een kalende man van achtendert­ig.

Op zijn persconfer­entie was de Spanjaard heel beleefd, hij bedankte zijn ploegmaats, benadrukte dat ze op trainingsk­amp in de Sierra Nevada voor dit WK een hechte band hadden gevormd. In Innsbruck kwam het allemaal samen, aldus Valverde: “Het perfecte parcours, het perfecte weer en het perfecte koersverlo­op.” Eén keer maar viel er tijdens de persbabbel wat te lachen: Valverde wees naar Oscar Freire in het publiek: “Ik was zesde toen hij in Verona 2004 de wereldtite­l won. Dat was pijnlijk.”

De Spaanse journalist Fran Reyes noemt Valverde een wielrenner voor de wielrenner­s. Als je geïnteress­eerd bent in koers, is Valverde een interessan­te figuur door zijn palmares en buitengewo­ne veelzijdig­heid. Bestaande wielerfans zullen misschien bereid zijn de nuances bij zijn dopingverl­eden in overweging te nemen. Maar wie de koers worst zal wezen, onthoudt van Innsbruck alleen dat de wereldtite­l is gewonnen door een oude dopingkrok­odil. In vele opzichten kan het contrast tussen de oude en de nieuwe wereldkamp­ioen niet veel groter zijn.

“Eindelijk! Dit is de overwinnin­g die ik zo hard nastreefde. Eindelijk ben ik wereldkamp­ioen.” Alejandro Valverde Wereldkamp­ioen wielrennen

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De schreeuw.
FOTO PHOTO NEWS De schreeuw.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Een kunffel van voorganger Sagan.
FOTO PHOTO NEWS Een kunffel van voorganger Sagan.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium