Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eindelijk goud voor ‘eeuwige tweede’ Van der Breggen

-

Vorige dinsdag finishte Van der Breggen nog tweede in de individuel­e tijdrit, net als in 2015 en 2017. In de wegrit bleek er zaterdag evenwel geen kruid tegen haar gewassen. Ze reed 45 kilometer solo in de aanval om aan te komen met liefst 3’42” voorsprong. “Ik heb dit seizoen te vaak gedacht dat het al binnen was”, vertelde ze. “Om dan op de meet alsnog geklopt te worden. Daarom ben ik vol blijven doorrijden tot aan het einde.”

Achter dat zinnetje gaat een heel verhaal schuil. Van der Breggen verwijst naar La Course by Le Tour de France, een wedstrijd waarin haar landgenote Annemiek van Vleuten haar na een onwaarschi­jnlijke inhaalrace op de streep alsnog voorbijgin­g. Het zette de rivaliteit tussen beide Nehad derlandse wereldtopp­ers op scherp.

De grote vraag voor het WK was of de twee wel samen konden functioner­en in één team. Vooraf gingen bijna alle vragen daarover. Zeker omdat de Nederlands­e selectie er in augustus op het EK in Glasgow tactisch een zootje van gemaakt.

Zaterdag kreeg het verhaal echter een heroïsche ontknoping. Van Vleuten liep bij een val een breukje in de knie op, maar zette ondanks die blessure door en kon Van der Breggen nog lanceren bij haar beslissend­e aanval. De Nederlands­e televisie registreer­de beelden in het rennershot­el waarbij de twee rivales elkaar – weliswaar een beetje hoekig – omhelsden. “Een verdiende kampioene”, zei Van Vleuten over Van der Breggen.

De Vuyst pas 28e

Bij de Belgen had bondscoach Ludwig Willems gehoopt op een plaats in de top vijftien, maar dat zat er nooit in. Sofie De Vuyst was de beste Belgische op de achtentwin­tigste plaats.(jpdv)

 ?? PHOTO NEWS ?? Anne van der Breggen: dolgelukki­g met het goud.FOTO
PHOTO NEWS Anne van der Breggen: dolgelukki­g met het goud.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium