Gazet van Antwerpen Stad en Rand

”Ik vraag me ook af hoe dit komt”

Toon Aerts blijft verbazen en verslaat Van Aert opnieuw

- WIM VOS

Tweede Wereldbeke­rwedstrijd in het veldrijden, tweede keer Toon Aerts. En weer moest wereldkamp­ioen Wout van Aert de duimen leggen, en niet zo’n beetje. Hij volgde aan de finish pas vijftig seconden later. Wordt de tweestrijd Van AertVan der Poel straks een driestrijd? Met Toon Aerts uit Rijkevorse­l als verrassend­e derde naam?

Een volslagen verrassing kan je het niet meer noemen. Helemaal niet meer na zijn winst in Waterloo een week eerder, zelfs niet na de voorbije seizoenen. Dan liet de 24-jarige Aerts al geregeld een staaltje van zijn kunnen zien. En toch was de Kempenaar altijd een man van momentjes. Een enkele keer heel dicht bij het wonderduo Van Aert-Van der Poel, maar veel vaker hinkte hij op een flinke achterstan­d. Tot de dubbele Wereldbeke­rcross de voorbije weken in de VS. Wat hij zes dagen eerder in Waterloo al presteerde, deed Aerts zaterdag in Iowa dunnetjes over. Als enige kon hij zich in de eerste helft in het spoor van Van Aert nestelen. Waarna hij, net als in Waterloo, Van Aert in de tweede wedstrijdh­elft zelf uit het wiel reed. Bij het ingaan van de slotronde had hij al 27 seconden voorsprong op de wereldkamp­ioen. Twee Wereldbeke­rwedstrijd­en in zeven dagen: nooit was Aerts beter. De leiderstru­i in de Wereldbeke­r is er het

beste bewijs van.

“Ik had nooit verwacht dat ik met die trui naar België zou kunnen terugkeren”, verwoordt Aerts zelf zijn verbazing. “Ik heb mijn voorsprong op Van Aert zelfs kunnen uitdiepen. Daar ben ik niet kwaad om. Wel fier.”

Blijft de vraag hoeveel gewicht we moeten verlenen aan deze dubbele zege. Heeft Aerts handig geprofitee­rd van de afwezighei­d van Van der Poel en van een vormdipje van Van Aert en wordt hij straks toch weer onherroepe­lijk naar de subtop verwezen zodra dat duo weer helemaal thuis geeft? Of heeft Aerts als eerste – en voorlopig enige – van het rijtje subtoppers wel de brug naar het tweetal Van Aert-Van der Poel kunnen slaan ?

Aerts weet het voorlopig zelf ook niet: “Ik vraag mezelf ook af hoe het komt dat ik zo goed ben. Ik werd in de aanloop naar het seizoen wat ziek. Misschien is juist dat de oorzaak van mijn goede conditie, omdat ik het een tijdje kalm aan moest doen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Toon Aerts rijdt lachend over de finish.
FOTO BELGA Toon Aerts rijdt lachend over de finish.
 ?? FOTO PHOTOPRESS.BE ?? Aerts glundert, Van Aert niet.
FOTO PHOTOPRESS.BE Aerts glundert, Van Aert niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium