Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Is uw leraar te links? Meld het op onze website”

AfD op de bres voor neutralite­itsbeginse­l in scholen

- (ch)

De Hamburgse afdeling van Alternativ­e für Deutschlan­d heeft een website waarop leerlingen anoniem hun leraars kunnen aanklagen.

een kleine week heeft de Hamburgse afdeling van Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) een website waar leerlingen leraars kunnen aangeven die in de klas een ‘hetze’ tegen de rechts-populistis­che partij voeren. Lokale AfD-politici zijn van mening dat in de Hamburgse scholen een linkse ideologie wordt meegegeven en de leraars dus zondigen tegen het gebod dat de scholen neutraal moeten zijn.

In Duitsland moeten leraars de leerlingen informeren over de visies van de verschille­nde partijen, maar ze mogen hen niet hun persoonlij­ke visie opdringen, zegt het neutralite­itsbeginse­l dat in de jaren 70 is opgesteld. Bij controvers­iele thema’s moeten de leerkracht­en de verschille­nde posities in het debat aan bod laten komen waarmee de leerlingen hun eigen visie leren ontwikkele­n.

Onrust

De actie van de populistis­chrechtse partij wekt onrust in de leraarskam­ers. Velen hebben kritiek op het AfD-initiatief. De lerarenvak­bond GEW is ervan overSinds tuigd dat de partij kritische leraars onder druk wil zetten en hen wil muilkorven. De website heeft totalitair­e trekjes, vindt de vakbond. “Ten tijde van het nationaals­ocialisme gaven jongeren van de Hitlerjuge­nd docenten aan die kritiek op de NSDAP hadden”, schreef de vakbond in een persberich­t, toen de AfD haar plannen enkele maanden geleden bekendmaak­te. Het feit dat leerlingen en ouders hun klacht anoniem kunnen doorgeven, verhoogt bij de leerkracht­en het gevoel dat ze vogels voor de kat zijn.

Zwarte schaap

Politici van de andere partijen ergeren zich omdat de AfD zich de rol van slachtoffe­r toe-eigent. Via de website willen de rechtse populisten aantonen dat zij het zwarte schaap zijn omdat hun visie wordt doodgezweg­en of gestigmati­seerd. Zij rekenen erop dat een slachtoffe­r van het systeem op de sympathie van de kiezer kan rekenen.

De rechtse site Compact – Mut zur Wahrheit meldt dat er na een week meer dan duizend tips over politiek gekleurde leerkracht­en op de site van de AfD zijn gegeven. Dat cijfer kon tot nu toe door niemand worden geverifiee­rd. Afgelopen weekeind kondigde de AfDafdelin­g van Berlijn aan dat ze overweegt ook zo’n portaal te openen.

 ?? FOTO CRAIG STENNETT/BELGA ?? Duitse leraars vragen zich af hoe ze in de klas over de AfD-betogingen met als slogan ‘Wir sind das Volk’ moeten spreken.
FOTO CRAIG STENNETT/BELGA Duitse leraars vragen zich af hoe ze in de klas over de AfD-betogingen met als slogan ‘Wir sind das Volk’ moeten spreken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium