Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Volksraadp­leging mislukt

Opkomst te klein: referendum over landsnaam is ongeldig

-

De volksraadp­leging in Macedonië over de toekomstig­e naam van het kleine Balkanland is mislukt. Een half uur voor de sluiting van de stemlokale­n was zondag 34% van de 1,8 miljoen kiesgerech­tigden komen opdagen. Voor een geldigheid van het referendum had meer dan de helft van de stemgerech­tigden eraan moeten deelnemen.

Bij de volksraadp­leging ging het over de door buurland Griekenlan­d gedwongen veranderin­g van de naam van het land, dat in de toekomst Republiek van NoordMaced­onië zou moeten heten. Athene heeft bijna drie decennia lang elke toenaderin­g van de Balkanstaa­t tot de NAVO en de EU geblokkeer­d om Skopje ertoe te bewegen zijn naam te veranderen.

Het buurland heeft in het noorden van het land namelijk een provincie met dezelfde naam, is het argument. Indien de Macedonisc­he bevolking met de nieuwe naam had ingestemd, zou het land snel het dertigste lid van de NAVO worden, hadden de Verenigde Staten eerder al aangekondi­gd. Ook de EU, waarvoor Macedonië sinds 2005 toetreding­skandidaat is, wilde dan snel onderhande­lingen opstarten.

Maar ook nu het referendum ongeldig is, is er voor het parlement nog een uitweg. Omdat de stemming niet bindend is en enkel een adviserend­e rol heeft, kan het parlement met een tweederdem­eerderheid het overeenkom­stige akkoord met Griekenlan­d over de nieuwe naam alsnog goedkeuren. Maar slechts 69 van de 120 parlements­leden hebben zich onlangs positief over het akkoord uitgelaten, terwijl er 80 nodig zijn. De oppositie wijst de nieuwe staatsnaam af, omdat daarmee de nationale identiteit van Macedonië zou worden opgegeven.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Een Albanees koppel brengt zijn stem uit voor het referendum.
FOTO EPA-EFE Een Albanees koppel brengt zijn stem uit voor het referendum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium