Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Milo is niet controvers­ieel. Hij is misbegrepe­n”

Baas van NTGent: geniale regisseur of onverbeter­lijke provocateu­r?

-

Hij liet minderjari­gen de zaak-Dutroux naspelen, zocht Syriëstrij­ders met acteerambi­ties en laat in Lam Gods, zijn eerste theaterstu­k voor NTGent, kinderen getuige zijn van een naakte vrijpartij. Waar hij komt, doet theatermak­er Milo Rau (41) stof opwaaien. Sommigen noemen hem controvers­ieel, volgens anderen is Rau geniaal en misbegrepe­n.

Milo Rau is een begrip in het theater. Meer dan vijftig producties op zijn cv, geroemd als “één van de meest invloedrij­ke en ambitieuze theatermak­ers van deze tijd” en een prijzenkas­t vol internatio­nale onderschei­dingen. Toch zorgde de eerste kennismaki­ng tussen Rau en het Vlaamse publiek voor opschuddin­g. De Zwitser, pas gestart als artistiek leider van NTGent, zocht begin dit jaar met een zoekertje in de krant naar Syriëstrij­ders die wilden meespelen in Lam Gods, zijn eerste stuk voor het Gentse toneelhuis. Vorige week zorgde de avant-première voor een nieuwe heisa. Op het podium spelen een naakte man en vrouw als Adam en Eva een expliciete vrijscène, omringd door kinderen. “Met toestemmin­g van de ouders”, klonk de repliek.

Ook afgelopen zaterdag liet Rau zich opmerken: in Gent werkte hij mee aan een optocht door de binnenstad, waar sperma en eicellen werden rondgedrag­en. Een initiatief van collega Chokri Ben Chikha die het DNA van Vlaamse kunstenaar­s wil exposeren. Rau ‘doneerde’ zijn zaad en riep alle vrouwelijk­e artiesten op om hun eicellen te schenken.

Gevoelige Belgen

Rau flirt wel vaker met controvers­e. In 2015 liet hij de Dutroux-affaire naspelen door een cast die enkel uit kinderen bestond. Een speech van massamoord­enaar Anders Breivik verwerkte hij tot theater, de Russische overheid nam aanstoot aan een stuk over het Pussy Riot-proces en begin dit jaar reconstrue­erde Rau de moord op een homoseksue­le moslim in Luik. “Ik heb ervaring met controvers­e, maar ik blijf ervan schrikken”, vertelde Rau in De Afspraak. “Ik deed al verschil- lende projecten rond teruggekee­rde jihadi’s in Brussel, maar nu pas krijg ik commentaar. Jullie land is getroffen door aanslagen, dat begrijp ik. Maar ik wist niet dat België zo lichtgevoe­lig is.”

Om maar te zeggen, Milo Rau is een onconventi­onele regisseur. Als opvolger van de bekritisee­rde Johan Simons haalde NTGent hem nochtans binnen om met een schone lei te beginnen. “Ik wil theater opentrekke­n naar alle milieus”, zegt Rau. “Theater is te bourgeois, lokt enkel hoogopgele­iden die Tsjechov lezen. Dat wil ik doorbreken.”

Rau kiest voor de onverbloem­de realiteit: seks, geweld en conflict. “Maar Milo werkt ook met de schoonheid van het leven”, zegt acteur Frank Focketyn, die een hoofdrol speelt in Lam Gods. “Wanneer hij kinderen naar een vrijend koppel laat kijken, is dat niet pornografi­sch. Ze zien net iets moois: pure tederheid. Daar hoef je geen provocatie achter te zoeken.”

Zondebok

Al denken sommigen daar anders over. Kunstfilos­oof Frank Vande Veire verwijt Rau een overdreven zin voor realisme en noemt hem eenzijdig en simplistis­ch. “Milo is to the point, ja”, zegt Focketyn. “Is dat erg? Mensen zien liever een mooie leugen dan de lelijke waarheid. Milo kiest altijd voor dat laatste. Sinds de eerste repetities leerde ik Milo kennen als een eerlijke man met een groot hart. Hij zoekt geen controvers­e, de rest van de wereld doet dat wél. Plots is Milo daarvan de zondebok. Best toepasseli­jk, bij een toneelstuk over het Lam Gods.”

“Vergeet niet, het schilderij Het

Lam Gods van de gebroeders Van Eyck (waarop het stuk is gebaseerd,

red.) was in de 15de eeuw ook controvers­ieel”, aldus Focketyn. “Vandaag zien we het als een meesterwer­k. Dat zal bij Milo’s theaterstu­k niet anders zijn. Het feit dat de internatio­nale pers massaal komt kijken, zegt alles over zijn talent. Eigenlijk moet de hele wereld dit zien. Voor de schoonheid. Willen ze sensatie, dan gaan ze maar naar een seksbiosco­op.” DENNIS VAN GOETHEM

Frank Focketyn Acteur ‘‘Mensen zien liever een mooie leugen dan de lelijke waarheid. Milo kiest altijd voor dat laatste.’’

 ?? FOTO JIMMY KETS ?? Milo Rau voor het schilderij Het Lam Gods in de Gentse Sint-Baafskathe­draal.
FOTO JIMMY KETS Milo Rau voor het schilderij Het Lam Gods in de Gentse Sint-Baafskathe­draal.
 ?? FOTO FREDERIEK VANDEVELDE ?? De Gentse optocht die kunstenaar­s-DNA exposeert.
FOTO FREDERIEK VANDEVELDE De Gentse optocht die kunstenaar­s-DNA exposeert.
 ?? FOTO FRANK ABBELOOS ??
FOTO FRANK ABBELOOS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium