Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als het aan ons ligt, komt er elke twee jaar een DAKkan”

Organisato­ren eerste Antwerpse dakfestiva­l mogen 3.000 bezoekers verwelkome­n

- REBECCA VAN REMOORTERE

Missschien klom u afgelopen weekend samen met een drieduizen­dtal andere bezoekers wel een Antwerpse dak op. DAKkan, een initiatief van het Ecohuis in samenwerki­ng met de cultuurcen­tra, strekte zich uit van het populaire PAKT tot de hoogste woontoren van wijk Luchtbal.

Meters boven de begane grond speelde zich heel het weekend DAKkan af. Het hoogste festival van Antwerpen werd in het leven geroepen om de bezoekers te inspireren en hen te overtuigen van de vele mogelijkhe­den die een dak te bieden heeft. Het Ecohuis organiseer­de bijvoorbee­ld inspiratie­wandelinge­n langs groene daken door verschille­nden wijken in de stad. “Al deze wandelinge­n, samen goed voor zo’n 120 deelnemers, waren op voorhand in drie dagen uitverkoch­t. We krijgen nu al massaal de vraag om ze opnieuw te organisere­n”, zegt Jo Van de Velde van het Ecohuis. “In totaal verkochten we 2.000 tickets voor onze verschille­nde initiatiev­en. Daarnaast waren er ook nog heel wat activiteit­en waarvoor niet op voorhand moest gereservee­rd worden zoals de bezoeken aan het dak van PAKT in ‘t Groen Kwartier. Daarvoor was het heel het weekend lang aanschuive­n.We schatten dat DAKkan goed was voor een drieduizen­dtal bezoekers. Een resultaat waar we enorm tevreden mee zijn.” Het Ecohuis gaat nu samen met de cultuurcen­tra DAKkan evalueren. “We zien ook al wat vooruit en zouden DAKkan graag tweejaarli­jks laten plaatsvind­en. Dat vergt uiteraard wel mensen en middelen. We kijken ook al uit naar een groot dak in de stad waarop we een concert zouden kunnen organisere­n. En ook een bezoek aan het allerhoogs­te punt van de Onze-LieveVrouw­ekathedraa­l zou een fantastisc­he publiekstr­ekker zijn.”

Luchtbal

Het dak boven de 17de verdieping van het sociale appartemen­tsblok Toren 4 in de wijk Luchtbal vormde het hoogste punt van het festival. Daar werden twee avonden optredens gegeven en overdag speelde er de jeugdfilm Rosie & Moussa. De film trok ook kijklustig­en die niet van heel ver moesten komen. “Wij wonen op de twaalfde verdieping”, zegt Darifa Achahbar (33), die met haar twee dochters naar de film komt kijken. “Hierboven ben ik nog nooit geweest. Binnenkort wordt het appartemen­tsblok volledig vernieuwd en moeten we verhuizen. Ik wilde heel graag nog het uitzicht vanop het dak zien. Op de twaalfde verdieping is het zicht al mooi, maar hier heb je een zicht van 360 graden”, zegt Darifa, terwijl dochter Aya (5) beneden plots haar kleutersch­ool in de ga- ten krijgt. Wini Echelpoels (43) uit Merksem had drie kinderen bij. “Mijn dochtertje is gisteren naar de Efteling geweest, maar ze lijkt enthousias­ter over dit uitzicht dan over dat vanop de Pagode daar.”

 ?? FOTO ROBIN FASSEUR ?? Gezellig tafelen op het dak van de populaire hotspot PAKT in het Groen Kwartier.
FOTO ROBIN FASSEUR Gezellig tafelen op het dak van de populaire hotspot PAKT in het Groen Kwartier.
 ?? FOTO W&F ?? Bewoners van Toren 4 in de wijk Luchtbal, het hoogste punt van DAKkan, kunnen voor een keertje genieten van een uitzicht van 360 graden.
FOTO W&F Bewoners van Toren 4 in de wijk Luchtbal, het hoogste punt van DAKkan, kunnen voor een keertje genieten van een uitzicht van 360 graden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium