Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het charmeoffe­nsief van Fergie

Sarah Ferguson wil met huwelijk van dochter Eugenie haar herintrede in Britse koningshui­s inluiden

- PETER MIJLEMANS

Volgend weekend beleeft Groot-Brittannië zijn tweede royal wedding van het jaar. De Britten lijken er niet storm voor te lopen. Toch wordt het huwelijk van Eugenie, princess of York, speciaal: het moet de blijde herintrede worden van haar moeder Sarah Ferguson in de koninklijk­e familie. De gevallen ex van prins Edward grijpt de kans met beide handen.

Meer dan twee decennia heeft prins Philip, de 97-jarige gemaal van koningin Elisabeth, Sarah Ferguson geen blik waardig gegund. Sinds ze in 1992 scheidde van zijn zoon, prins Edward, weigerde hij zelfs met haar in één kamer te zijn. Fergie, zoals ze werd genoemd, had zichzelf zo onmogelijk gemaakt dat ze verstoten

werd.

Maar prins Philip zal volgend weekend op de tanden moeten bijten, want bij de trouw van zijn kleindocht­er Eugenie met zakenman Jack Brooksbank zal hij haar niet kunnen ontlopen.

Strategisc­h vernuft

Sarah Fergusons charmeoffe­nsief richting de Queen is al langer bezig. Daarbij maakt ze handig gebruik van het feit dat haar dochters het goed kunnen vinden met koningin Elisabeth. Tijdens een topoverleg afgelopen zomer kreeg Ferguson toestemmin­g om de details van Eugenies huwelijk te regelen. Dat betekent ook dat ze op alle besloten vieringen aanwezig zal zijn.

Het was een staaltje van het strategisc­h vernuft waar Ferguson om bekendstaa­t. Voor het verjaardag­sfeestje van haar andere dochter, Beatrix, had Fergie de koningin laten uitnodigen als eregast. De Queen kon dat niet weigeren. Sindsdien zou volgens de Britse media de dooi zijn ingezet. De hertogin van York is meer dan eens op de thee geweest bij de koningin, om praktische zaken te bespreken. Volgens intimi heeft de koningin zich verzoend met Ferguson

“omdat ze haar twee dochters goed heeft opgevoed”. ‘Duchess of Porc’

De rehabilita­tie in het koningshui­s lijkt dus de goede kant uit te gaan. Daarnaast doet Ferguson haar best om ook door de modale Brit in de armen te worden gesloten. Een promotourn­ee langs de Britse media moet daarvoor zorgen. De hertogin kreeg het in het verleden hard te verduren. Toen ze een keer wat was aangekomen, doopten de tabloids haar zelfs tot “Duchess of Porc”.

De promotieca­mpagne is nodig, want de reacties op het huwelijk zijn lauw. Nochtans komt er op 12 oktober een stoet bekende namen naar Londen, zoals de Beckhams, Robbie Williams en George Clooney, al heeft die laatste vooral een band met de bruidegom, die voor zijn tequilamer­k werkt. Maar de BBC weigerde de trouw live uit te zenden en ook ITV bedankt. Gefluister­d wordt dat de gastenlijs­t van 1.200 gewone burgers, die er bij de vorige royal wedding ook was, moeilijk gevuld raakt.

Ferguson drukte wel door dat er een wandeling zou komen, net zoals Meghan en Harry die maakten, maar de rit in een open koets die ze wilde, stuitte op publiek verzet. Net als de twee recepties die zijn voorzien – hoewel de kosten door Ferguson en haar ex zullen worden gedragen. Het neemt niet weg dat de Britse belastingb­etaler 2 miljoen euro betaalt voor de beveiligin­g van het feest.

Of haar rehabilita­tie helemaal gelukt is, zal Ferguson pas weten na het huwelijk. Dan zal duidelijk zijn hoeveel Britten het de moeite hebben gevonden om te komen kijken. De hotelsecto­r in Londen heeft al laten weten dat er volgend weekend nog kamers zat zijn.

 ?? FOTO'S EPA, BELGA, AP, GETTY ?? Sarah Ferguson, hertogin van York, wil met het huwelijk van haar dochter weer in een goed blaadje komen bij het Britse koningshui­s. Na haar scheiding van prins Edward raakte ze uit de gratie. Fergie met Edward op haar trouwdag. Dochter Eugenie en haar aanstaande Jack Brooksbank.
FOTO'S EPA, BELGA, AP, GETTY Sarah Ferguson, hertogin van York, wil met het huwelijk van haar dochter weer in een goed blaadje komen bij het Britse koningshui­s. Na haar scheiding van prins Edward raakte ze uit de gratie. Fergie met Edward op haar trouwdag. Dochter Eugenie en haar aanstaande Jack Brooksbank.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium