Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Antwerpen blijkt nog steeds slecht te scoren op het vlak van luchtkwali­teit. Wat kunnen we zélf doen om dit te verbeteren?

-

Niet verbaasd

Niemand kan toch verbaasd zijn over de slechte luchtkwali­teit van de stad Antwerpen? Het verkeer is er een ramp, wegenwerke­n schijnen nooit gepland te zijn en geraken maar niet af, de hele dag staan er files en De Lijn is géén alternatie­f vanwege stakingen, vertraging­en en panne, zoals nu al twee keer kort na elkaar richting Linkeroeve­r. Zorg dat het verkeer kan bewegen en men zal de luchtkwali­teit zien verbeteren!

ROB GROOL, ANTWERPEN

Draaiende motors

Mijn grote frustratie! Ik ga al vijf jaar mijn kleinkinde­ren afhalen aan verschille­nde schoolpoor­ten. Vaststelli­ng: heel wat wagens staan daar voor bijna een half uur met een draaiende motor, en dat op enkele meters van de schoolgebo­uwen. Een mogelijke oplossing is sensibilis­ering door scholen en wetgever, tenslotte het is een overtredin­g van onze wetgeving.

WILLY TAMBUYSER, WESTERLO

Omsingeld

Meer de fiets nemen in de stad. Maar de Antwerpse Ring is de boosdoener. We zitten als ratten in de val, helemaal omsingeld door de Ring en de haven. Daar kunnen ze misschien meer bomen aanplanten op open plekken die ze toch niet gebruiken.

MARTINE JANSSENS, ANTWERPEN

Autosleute­l weghalen

Haal de autosleute­l van je sleutelbos en denk even na voor je een verplaatsi­ng maakt. Parkeer je auto niet voor de deur, maar een eind verderop.

WIM DOLFYN, MORTSEL

Open haarden afschaffen

Begin met de meest vervuilend­e zaken af te schaffen, zoals open haarden. Geef tenslotte subsidies geven voor pellet- of hoogrendem­entskachel­s.

DIETER MEEUWIS, DEURNE

Online kopen beperken

Beperk het online kopen van zaken die je ook binnen handbereik kan kopen. Dat is goed voor het milieu, voor de handelaars in eigen stad én tegen leegstand.

MARTINE WERBROUCK, ANTWERPEN

LEZ uitbreiden

Ook de districten, zoals Ekeren, moeten deel uitmaken van de LEZ. Ik woon dichtbij het goederensp­oor en ook daar rijden zéér oude, stinkende locomotiev­en. Vervang deze door milieuvrie­ndelijke treinen, ook geen vervuilend­e bussen. Zorg ervoor dat kinderen zo veel mogelijk op korte afstand van de scholen wonen, zodat ze geen grote verplaatsi­ngen moeten doen met auto’s en vaker te voet of met de fiets kunnen gaan.

KARIN LANGÉ, EKEREN

Klimplant

Woon je in een smalle straat, neem dan een tegel of twee uit aan je gevel en plant een klimplant. Heb je een tuin, plant een boom. Heb je een houtkachel waar je zogezegd “niet meer zonder kunt”, stop dan met egoistisch zijn. Terwijl jij gezellig binnen zit te stoken, stikken de mensen rond je. We le- ven niet meer in de negentiend­e eeuw. Laat je auto staan of verkoop hem, er zijn genoeg alternatie­ven.

JULIAN CIELEN, BERCHEM

 ?? FOTO BART DEWAELE ??
FOTO BART DEWAELE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium