Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twaalf levende panelen om te stelen

Omstreden theaterstu­k van Milo Rau in première

- (md)

Los van alle controvers­e die Lam

Gods al veroorzaak­te, valt niet te ontkennen dat Milo Rau met dit stuk geschieden­is schrijft.

De re-enactment van de twaalf panelen van het beroemde schilderij Het Lam Gods leidde al maanden op voorhand tot controvers­e: IS-strijders als moderne kruisvaard­ers? Een vrijend Gents koppel als de Adam en Eva van vandaag? Een schaap slachten op het podium, net nu schapen in Vlaanderen verplicht verdoofd moeten worden bij rituele slach- tingen? Niet al die ideeën bleken haalbaar. En dus werden het videobeeld­en van een slachting. De moeder van een Syriëstrij­der in plaats van een jihadist zelf. En een “erotische enscenerin­g” in plaats van een echte vrijscène.

Nadat er op scènebeeld­en te zien was dat tien jonge kinderen, die de musicerend­e engelen spelen, moeten toekijken op de naaktscène tussen Adam en Eva, barstte er vrijdag – nog voor de première van het stuk – opnieuw iets los in de media. Maar dat de kinderen verplicht werden om naar porno te kijken, klopt niet. Wat Rau in deze Lam Gods gedaan heeft, lijkt eigenlijk een beetje op wat hij twee jaar geleden deed toen hij voor Five Easy Pieces kinderen de zaak Dutroux liet naspelen. In theorie een onverantwo­ord idee maar met zoveel zorg en subtilitei­t gebracht, dat je niets anders kon zien dan vakwerk.

Er zijn wel meer parallelle­n tussen Lam Gods en eerder werk van Rau. Zo zijn de meeste mensen op scène geen acteurs. Hun verhalen worden wél verbonden door profession­ele acteurs, in dit geval Chris Thys en Frank Focketyn. Dat had Milo Rau bij zijn aanstellin­g ook in een manifest neergeschr­even (“Minstens twee van de acteurs op podium mogen geen profession­ele acteurs zijn”).

Milo Rau schrijft geschieden­is met dit stuk. Universele, Europese geschieden­is, maar ook Gentse. Het schilderij is dé reden waarom dagelijks honderden toeristen de Gentse Sint-Baafskathe­draal bezoeken. Onder andere door er volkszange­r Wim Claeys bij te betrekken, heeft hij ook die Gentse, lokale trots weten te ensceneren. Dit is stadstheat­er zoals het hoort te zijn. Met twaalf levende panelen, die zoveel emotionele en artistieke waarde hebben dat ze om te stelen zijn.

 ?? FOTO FREDERIEK VANDEVELDE ?? Controvers­ieel, maar met zorg uitgevoerd: kinderen kijken in Lam Gods naar de vrijscène tussen Adam en Eva.
FOTO FREDERIEK VANDEVELDE Controvers­ieel, maar met zorg uitgevoerd: kinderen kijken in Lam Gods naar de vrijscène tussen Adam en Eva.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium