Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Echte recordpogi­ng ten vroegste in april”

Bevredigen­de werelduurr­ecordtest voor Victor Campenaert­s

-

Drie dagen na zijn bronzen WK-medaille deed Victor Campenaert­s in het Zwitserse Grenchen een werelduurr­ecordtest. Na een halfuur kwam hij uit op 27.370 meter, goed voor een gemiddelde van 54,8 kilometer. “Ik ben tevreden. Het was lastig, maar ik voel dat er nog rek op zit.” En wanneer krijgen we dan zijn echte recordpogi­ng? “Ten vroegste in april volgend jaar, maar het kan ook na Tokio 2020 zijn.”

“Of ze moesten mij na afloop reanimeren. Of ik zou kapot zijn, maar voelen dat ik toch nog wat reserve had.” Gelukkig voor Campenaert­s werd het optie twee. Na een halfuur werelduurr­ecordsimul­atie strandde hij zaterdag in Grenchen op 27.370 meter. Goed voor een gemiddelde van bijna 54,8 kilometer. Sneller dan de 54,526 kilometer die Bradley Wiggins liet optekenen in 2015.

“De laatste vier ronden heb ik mijn tank nog eens leeggemaak­t en reed ik 60 kilometer per uur. Ik was moe, maar niet helemaal kapot. Ik heb nadien nog 700 kilometer met de auto naar huis gereden”, zegt Campenaert­s, die vertrouwen heeft getankt. “Met een echte voorbereid­ing moet ik in staat zijn een gooi te doen naar het record van Wiggins.”

De komende dagen zal Campenaert­s met zijn trainer Kurt Lobbestael zijn test verder analyseren en nadien zal gekeken worden naar een datum. “Als de test niet meegevalle­n was, had ik de poging zeker uitgesteld tot na de Olympische Spelen van Tokio 2020”, zegt Campenaert­s. “Dat is nog altijd een optie, maar het kan ook vroeger. Ik zie voorlopig twee mogelijke data in 2019: tussen de Vlaamse en Waalse klassieker­s in april, of na het WK in Yorkshire. Maar dan moet ik mijn seizoen wel anders indelen. Ook mijn ploeg Lotto-Soudal

zal zijn fiat moeten geven.”

De Antwerpena­ar reed tijdens de test met een versnellin­g van 54x13, maar zou tijdens zijn poging willen overschake­len naar een 58x14. “Dat is qua afgelegde meters per omwentelin­g bijna hetzelfde, maar je hebt het voordeel dat je dan een dunnere ketting kan gebruiken, wat voor minder wrijving zorgt.”

2.000 meter hoog in Mexico

Waar hij zijn recordpogi­ng gaat ondernemen, staat nog niet vast. “Ik heb veel contact met pistiers Jasper De Buyst en Kenny De Ketele. Volgens hen zijn er maar twee pistes die er echt voor geschikt zijn. In Manchester, zoals Wiggins deed, of in Mexico op hoogte. Wiggins had tijdens zijn poging de pech dat de luchtdruk die dag niet ideaal was. Had hij een dag later gereden, dan was die wel ideaal en had hij bijna één kilometer sneller gereden. Als hij dan ook nog eens op grote hoogte had gereden, had hij nóg 700 meter kunnen winnen. Ik denk dat de piste in Mexico op bijna tweeduizen­d meter hoogte ideaal is, maar dan moet je daar wel een maand op voorhand ter plekke zijn om aan te passen. Die aanpassing­speriode maakt dat het niet gemakkelij­k is om al in 2019 een datum te vinden.”

 ?? FOTO BE MOVI ?? Victor Campenaert­s ging ‘trainen’ voor het werelduurr­ecord in Zwitserlan­d.
FOTO BE MOVI Victor Campenaert­s ging ‘trainen’ voor het werelduurr­ecord in Zwitserlan­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium