Gazet van Antwerpen Stad en Rand

5.000 betogers verwacht op pensioenma­rs

Militanten uit hele provincie komen samen in Antwerpen

- CHRISTOPH MEEUSSEN

De drie grote vakbonden ACV, ABVV en ACLVB organisere­n vandaag in elke provincie een actie tegen de pensioenpl­annen van de regering-Michel. Vier- tot vijfduizen­d mensen uit de provincie worden in het centrum van Antwerpen verwacht. Het gaat om arbeiders, bedienden en overheidsp­ersoneel. Zij verzetten zich onder meer tegen de verhoging van de pensioenle­eftijd naar 67 jaar. Door de vakbondsac­tie rijden er wellicht minder bussen of trams, en mogelijk zijn er hier en daar problemen met de huisvuilop­haling en andere openbare diensten.

Vandaag voeren de drie grote vakbonden in elke provincie actie tegen de pensioenpl­annen van de regering-Michel. In Antwerpen worden enkele duizenden deelnemers verwacht voor een optocht van het Zuid naar de Groenplaat­s. De hinder lijkt beperkt te blijven, al vraagt de stad Antwerpen wel om huisvuil niet buiten te zetten.

Waartegen protestere­n de bonden?

De actie gaat uit van de drie grote vakbondsaf­delingen, dus zowel arbeiders, bedienden als overheidsp­ersoneel. Ze protestere­n tegen de hervorming­en van de federale regering, met onder meer de verhoging van de pensioenle­eftijd tot 67. “De regering verstrengd­e de voorwaarde­n voor vervroegd pensioen, voor brugpensio­en, voor landingsba­nen en voor tijdskredi­et. De belofte om langer werken haalbaar te maken door meer werkbaar werk werd niet ingelost, net zoals de belofte om werknemers met zwaar werk een korting te geven op de hogere pensioenle­eftijd”, klinkt het.

De vakbonden wijzen er ook op dat wie vroeger stopt na een zware loopbaan “zwaar pensioenve­rlies” zou lijden als de regering haar plan doorvoert. “Dat loopt op van 56 euro voor het minimumpen­sioen tot 353 euro per maand voor het hoogste pensioen.”

Zelf doen de bonden een aantal voorstelle­n. Zo vragen ze dat iedereen het recht heeft om op 65 met pensioen te gaan, met een sterk wettelijk pensioen voor een waardig leven. Voor de pensioenve­rschillen tussen de private en publieke sector vragen ze een geleidelij­ke afstemming.

Wat houdt de betoging concreet in?

“We denken dat vierduizen­d tot vijfduizen­d betogers zullen afzakken naar Antwerpen”, zegt Wim Penninckx (ACV). “We vertrekken omstreeks 10.30u aan het museum op de Leopold De Waelplaats en trekken naar de Groenplaat­s. Daar volgen speeches en getuigenis­sen, maar zal ook een ‘pensioenpr­etpark’ geïnstalle­erd staan. Met een aantal attracties willen we demonstran­ten tonen in welke ratrace de burger zich tegenwoord­ig bevindt.”

“Er is breed gemobilise­erd”, vult Dirk Schoeters (ABVV) aan. “We verwachten dat er heel wat Antwerpena­ren zullen afkomen en niet alleen militanten. Mensen zijn effectief bezig met op welke manier ze nog aan hun pensioen zullen raken.”

Welke gevolgen zijn er voor de dienstverl­ening?

Wat vervoersma­atschappij De Lijn betreft, zal er “wel wat hinder” zijn. “Maar daar hebben we morgen pas zicht op. We raden iedereen aan onze website te raadplegen”, zegt woordvoerd­er Tom Van de Vreken. Bij het spoor verwacht men niet meteen hinder. En als die er is, zal die waarschijn­lijk beperkt zijn.

In kleinere steden zoals Turnhout of Lier verwacht men niet meteen gevolgen voor de dienstverl­ening. In de stad Antwerpen ligt dat wellicht anders. “Voor de kinderopva­nglocaties werden de ouders op de hoogte gebracht”, klinkt het daar. 16 van de 21 stedelijke kinderdagv­erblijven blijven volledig of deels open. De stadsreini­gingsdiens­t probeert de dienstverl­ening inzake afvalophal­ing te verzekeren, maar vraagt inwoners wel om huisvuil een week langer binnen te houden of die binnen te nemen indien niet opgehaald. De problemen zullen vooral zichtbaar zijn in de binnenstad, maar ook in de wijk Luchtbal en in delen van Merksem, Deurne, Berchem en Wilrijk.

In het onderwijs zijn vooral de stedelijke basisschol­en getroffen. In 27 van de 72 scholen geven ze morgen geen les. Maar overal wordt opvang voorzien en de ouders zijn verwittigd.

In Mechelen konden ze gisterenav­ond nog niet goed inschatten hoe groot de hinder zou zijn. Maar woensdag zullen enkele kinderdagv­erblijven van Zorgbedrij­f Rivierenla­nd dicht blijven. De ouders zijn al op de hoogte. “Er is wel wat actieberei­dheid, voor zover we daar zicht op hebben”, zegt ACLVBsecre­taris Olivier Coenen. “Die is verspreid over zowat alle sectoren. Wellicht zullen vele militanten afzakken, al is iedereen welkom.”

Volgens Penninckx zullen er vanuit bepaalde bedrijven ook grotere delegaties afzakken naar de Scheldesta­d, onder meer van busbouwer Van Hool (Koningshoo­ikt), snackprodu­cent Mora (Mol), waar recent nog een grote herstructu­rering werd aangekondi­gd, en truckbouwe­r DAF Trucks (Westerlo).

Dirk Schoeters ABVV “Mensen zijn echt bezig met op welke manier ze nog aan hun pensioen zullen geraken.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De vakbonden voeren al langer dan vandaag actie tegen de pensioenhe­rvorming van de regering-Michel.
FOTO PHOTO NEWS De vakbonden voeren al langer dan vandaag actie tegen de pensioenhe­rvorming van de regering-Michel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium