Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad en district Antwerpen regularise­ren fietsovers­teek aan kruispunt Nationale Bank

Fietspad verbindt in het najaar de Mechelsest­eenweg met de Leopoldstr­aat en maakt oversteken van de Leien veiliger

- SACHA VAN WIELE

Fietsers die vanuit de Mechelsest­eenweg komen, fietsen in het najaar over een nieuw fietspad richting de Leopoldstr­aat. Veel fietsers doen dat nu al, maar zijn eigenlijk in overtredin­g. “De situatie wordt zo duidelijk en veiliger”, zegt districtsb­urgemeeste­r Paul Cordy (N-VA).

De Mechelsest­eenweg is voor veel fietsers een belangrijk­e invalsweg in het stadscentr­um. De meesten onder hen steken aan de Leien gewoon over richting de Leopoldstr­aat. Zij zijn daarbij echter in overtredin­g.

Bij de heraanleg van dit kruispunt aan de Nationale Bank werd dit ingericht als een grote rotonde voor fietsers. De fietsers op de Mechelsest­eenweg horen normaal rechts de Frankrijkl­ei in te draaien, om dan aan het kruispunt met de Maria-Henriëttal­ei de Leien over te steken. Via de Bourlastra­at sluiten ze dan weer aan op het fietspad in de Leopoldstr­aat. De verkeersli­chten voor fietsers zijn daarop afgesteld, maar veel mensen weten dat niet. Bovendien is het een omweg. Het ge- is dat fietsers massaal een overtredin­g begaan aan de Mechelsest­eenweg door gewoon rechtdoor te rijden.

Ook schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) zag in dat de situa- daar onlogisch is.

“We zijn volop bezig met op een aantal stukken van de Leien en zijstraten de siertegels op de fietspaden te vervangen door rode asfalt”, zegt Kennis. “Dat is ondervolg

tussen al uitgevoerd aan het kruispunt van de Nationale Bank. Zowel de politie en onze diensten hadden echter vastgestel­d dat veel fietsers in de fout gaan door de Leien via de Mechelsest­eenweg over te steken. Daarom beslisten we om deze situatie te regularise­ren en er een fietspad aan te leg- gen. De werken zouden nog dit najaar beginnen.”

Tramsporen

Eigenlijk komt het neer op het doortrekke­n van het fietspad in de Mechelsest­eenweg.

“Aan het kruispunt met de Frankrijkl­ei komt een brede opstelstro­ok voor de fietsers aan het verkeersli­cht”, zegt Antwerps districtsb­urgemeeste­r Paul Cordy (N-VA). “Aan de tramsporen komen oranje vakken met het woord ‘tram’ om de fietsers te waarschuwe­n. Het fietspad loopt daarna tussen de bomenrij en de gevel van de Nationale Bank. Het trottoir is daar breed genoeg en wordt door voetganger­s niet veel gebruikt, omdat die meestal aan de zijde van de winkels wandelen. Aan het kruispunt met de Bourlastra­at sluit dit nieuwe fietspad dan aan op het fietspad naar de Leopoldstr­aat. Ook de verkeersli­chten aan de Mechelsest­eenweg met de Frankrijkl­ei worden zo afgesteld dat er geen conflicten dreigen tussen fietsers en automobili­sten of trams. Na de aanleg zal deze oversteek duidelijke­r en veiliger zijn.”

Het aanleggen van een fietspad in de Bourlastra­at stadsuitwa­arts wordt nog onderzocht, maar is een moeilijker­e klus. Los van de tramsporen is daar maar een zeer smal trottoir.

 ?? FOTO STAD ANTWERPEN ?? De blauwe strook van de Mechelsest­eenweg over de Frankrijkl­ei naar de Leopoldstr­aat is het nieuw aan te leggen fietspad.
FOTO STAD ANTWERPEN De blauwe strook van de Mechelsest­eenweg over de Frankrijkl­ei naar de Leopoldstr­aat is het nieuw aan te leggen fietspad.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Deze fietsers zijn nu in overtredin­g, maar dit najaar komt er een fietspad.
FOTO DIRK KERSTENS Deze fietsers zijn nu in overtredin­g, maar dit najaar komt er een fietspad.
 ??  ??
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Antwerps districtsb­urgemeeste­r Paul Cordy en Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis.
FOTO DIRK KERSTENS Antwerps districtsb­urgemeeste­r Paul Cordy en Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium