Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pieter Bruegel superster in Wenen

Belgisch vorstenpaa­r opent grootste retrospect­ieve rond Antwerpse schilder ooit

- FRANK HEIRMAN

In Wenen is het al Pieter Bruegel de Oude wat de klok staat. De straten hangen vol met afbeelding­en uit zijn schilderij­en. De Oostenrijk­se hoofdstad verwacht honderddui­zenden toeristen voor de Antwerpse schilder die 450 jaar geleden stierf. In het Kunsthisto­risches Museum opende het Belgische vorstenpaa­r gisterenav­ond de grootste Bruegel-tentoonste­lling ooit.

Zes jaar voorbereid­ing ging eraan vooraf om 30 van de 45 bekende schilderij­en van Pieter Bruegel de Oude (1525-1569) voor het eerst in een museum samen te brengen. Daarbij komen nog eens 25 tekeningen en 30 prenten, de helft van zijn productie in die genres. Dat topmusea uit alle landen voor één keer hun schatten wilden uitlenen, is voor een groot deel de verdienste van hoofdcurat­or Manfred Sellink, directeur van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, die iedereen bijeenbrac­ht voor het Weense project, dat volop Vlaamse steun genoot.

‘Beleef het eens in uw leven’, zo werft de tentoonste­lling bezoekers. Het zal inderdaad vele generaties duren voor de twee versies van De

toren van Babel, de grote uit Wenen en de kleine, meer geheimzinn­ige uit Rotterdam, nog eens zij aan zij hangen. Of een ander hoogtepunt: de net gerestaure­erde Dulle Griet uit Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen naast De triomf van

de dood uit het Prado in Madrid, allebei uit 1663. In die gruwelijke periode behandelde Bruegel meermaals het thema van de dood.

“Door de schilderij­en samen te zien, krijgen we een beter inzicht in de wereld van Bruegel”, gelooft Manfred Sellink. Dat gaat zeker op voor de adembeneme­nde serie van de Seizoenen. Onderzoek wees uit dat Bruegel ze wellicht schilderde voor het buitenverb­lijf van de steenrijke Antwerpse koopman Nicolaes Jongelinck. Daar hingen ze in de eetzaal en waren ze bedoeld om gesprekken op gang te brengen onder intellectu­elen. Specialist­en geloven steeds meer dat Bruegel bemiddeld was en intense contacten had met de intellectu­ele en financiële toplaag in Antwerpen midden 16de eeuw. Dat maakte dat hij zijn tijd kon nemen voor zijn schilderij­en en zijn productie beperkt bleef.

Filmregiss­eur

De zes schilderij­en van de Seizoenen bleven maar een korte tijd in Antwerpen. Ze werden cadeau gedaan aan het Habsburgse Hof en geraakten verspreid of vernield. Nu hangen vier van de zes Seizoenen bij elkaar. Ze laten zien wat een weergaloos landschaps­schilder Bruegel was met revolution­aire technieken. “Zo trekt hij de kijker helemaal in zijn tafereel. Ik ben er zeker van dat Bruegel vandaag een van de grootste filmregiss­eurs zou zijn”, gelooft Sellink.

Gevraagd naar zijn lievelings­schilderij verwijst hij naar

“Een piepklein paneeltje waarvan de aapjes uiterst precies zijn geschilder­d en de achtergron­d met een blik op de Antwerpse haven virtuoos los. Er zijn al tientallen boeken over geschreven met theologisc­he, sociale en geleerde verwijzing­en. Wellicht is het een allegorie over de kunst die de natuur na-aapt. Maar in elke Bruegel zitten zo veel verhalen en zo veel humor dat we het nooit helemaal zullen weten.”

Twee aapjes.

 ?? FOTO BELGA ?? Koning Filip en koningin Mathilde bewonderen het verzamelde werk van Pieter Bruegel in Wenen.
FOTO BELGA Koning Filip en koningin Mathilde bewonderen het verzamelde werk van Pieter Bruegel in Wenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium