Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Skripal verbaasd dat Kremlin hem wilde vergiftige­n

Boek over dubbelspio­n komt met opvallende onthulling

- (hco)

Sergej Skripal, de Russische dubbelspio­n die in maart dit jaar samen met zijn dochter werd vergiftigd, wilde aanvankeli­jk niet geloven dat de Russische overheid het op hem had gemunt. Dat blijkt uit het boek The Skripal

files van BBC-journalist Mark Urban, dat deze week verschijnt. De auteur heeft in de zomer van 2017 lange gesprekken met Skripal gehad.

Daaruit bleek dat hij zo onopvallen­d mogelijk wilde leven, zodat hij geen enkele reden aan Moskou zou geven om te verbieden dat zijn dochter Joelia en zijn zoon Sasja op bezoek mochten komen. “Wij zijn bang van Poetin”, zei hij. Toch had hij niet het gevoel dat zijn leven in gevaar was en dus was hij zeer verbaasd toen hij hoorde dat de Russische overheid had geprobeerd hem te vergiftige­n. Een van de twee mannen die verdacht wordt van de vergiftigi­ng heeft mogelijk zijn sporen in Oekraïne verdiend. De man is – net als zijn kompaan – een officier van de Russische militaire inlichting­endienst GRU. Volgens onderzoeks­journalist Sergej Kanev heet de geheim agent in werkelijkh­eid Anatoli Tsjepiga en zou hij aan het hoofd hebben gestaan van de geheim agenten die de Oekraiense president Viktor Janoekovit­sj naar Rusland hebben geëvacueer­d. Toen Janoekovit­sj in februari 2014 besefte dat zijn lot door de Oekraïense opstand bezegeld was, had hij zich op zijn landgoed in de buurt van Kiev terugge- trokken. Van daaruit zou de ploeg van Tsjepiga hem naar de Krim en vervolgens naar Rusland hebben overgebrac­ht. Tsjepiga zou daarvoor de prestigieu­ze ‘Held van Rusland’ medaille gekregen hebben, vertelt Kanev aan de Oekraiense krant Hromadske. Een van de advocaten van Janoekovit­sj zegt aan de krant dat de GRU nooit heeft deelgenome­n aan de evacuatie van zijn cliënt.

 ?? FOTO REUTERS ?? Een still toont hoe Sergej Skripal wordt belaagd door Russische geheim agenten.
FOTO REUTERS Een still toont hoe Sergej Skripal wordt belaagd door Russische geheim agenten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium